IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Liberty Global придобива конкурента си Cable & Wireless за 5,4 млрд. паунда

Чрез сделката телекомуникационният гигант ще разшири значително присъствието си в Латинска Америка

22:24 | 16.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Телекомуникационната компания Liberty Global на Джон Малоун е договорила придобиването на Cable & Wireless Communications за сумата от 5,4 млрд. паунда в акции и брой. Сделката ще позволи на американския милиардер да разшири значително бизнеса си в Латинска Америка, съобщава Financial Times.

Сумата за сделката, одобрена от борда на Cable & Wireless Communications (CWC), е с 49,7% над цената на акциите на компанията преди обявяването на преговорите.

Така според договорената сделка стойността на собствения капитал възлиза на 3,6 млрд. паунда с дълг за още 1,8 млрд. паунда.

С придобиването на CWC се слага край на една от най-старите британски компании на фондовите борси.

Историята на CWC започва още с най-ранните телеграфни услуги в Карибския басейн и Латинска Америка през 70-те години на 19 век. Компанията сега предлага мобилни, фиксирани, интернет и телевизионни услуги в региона.

Според анализатори е малко вероятно сделката да се провали предвид подкрепата на Джон Малоун, най-големия акционер в Liberty Global, който притежава и 13% от CWC след придобиването за 3,3 млрд. паунда на Columbus International през март.

Двамата бивши изпълнителни директори на Columbus притежават  23% от акциите на CWC. Те обаче ще подкрепят продажбата на компанията на Liberty.

Liberty ще може да обедини бизнеса на CWC в Панама и Карибския басейн с латиноамериканските си операции в Пуерто Рико и Чили, създавайки по-голяма компания, способна да се конкурира с местни съперници като Digicel, Telefonica и America Movil.

Бизнесите на CWC ще се слеят с дейността на Liberty в Латинска Америка, която е вписана като отделна компания с името LiLac на борсата в САЩ и има пазарна стойност от 1,65 млрд. долара и нетен дълг от 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още