IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико стартира реформата в телекомуникациите

Страната отваря сектора за чуждестранни инвеститори и така може да създаде проблеми за Карлос Слим и неговата America Movil

19:11 | 12.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият закон може да утежни положението за&nbsp;America Movil. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият закон може да утежни положението за America Movil. Снимка: Ройтерс

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието прие в началото на седмицата конституционна реформа за отваряне на телекомуникационния сектор. Сега парламентът има срок от половин година, в който трябва да приеме подзаконови нормативни актове, с които реформата да стане наистина ефективна, предаде DPA.

Законопроектът в Мексико бе вкаран в парламента през миналия месец, подкрепян от президента Енрике Пеня Нието и ще позволи на регулаторите да накарат компании с повече от 50 на сто от пазарния дял да споделят своите мрежи. Регламентът предвижда цялостно отваряне на мексиканския телекомуникационен сектор към чужди инвеститори и по този начин се очаква да сложи край на монопола на два от най-големите пазари. В бъдеще ще са възможни неограничени преки чуждестранни инвестиции в сектора на телефоните и интернета, както и на телевизионния пазар. Анализатори обозначават реформата във втората по големина икономика в Латинска Америка като "историческа". В Мексико основните пазари се контролират от частни или държавни монополи.

По този начин реформата се изправя срещу Карлос Слим и телефонната му империя. Най-богатият човек в света контролира America Movil, която държи почти 80 процента от фиксираните линии и 75 процента от всички мобилни телефони и интернет връзки. Освен Слим обаче и телевизионните станции Televisa и TV Azteca трябва да получат по-голяма конкуренция. Двата канала заедно достигат до повече от 96% от аудиторията и постигат съответно високи приходи от реклама.

Освен пълното отваряне на фиксираната телефония и телевизия сектор за чуждестранни инвестиции, лицензи ще получат и още три нови телевизионни канала, като в наддаването няма да могат да участват пазарните лидери Televisa и TV Azteca.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още