IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел иска да изчака ЕС за решение по казуса с Huawei

Канцлерът не може да се справи с различните позиции в управляващата коалиция

09:00 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел призова своите консервативни депутати да изчакат до срещата на ЕС през март, преди да заемат позиция за това дали китайската компания Huawei Technologies трябва да вземе участие в пускането на 5G мрежата на Германия, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Меркел вярва, че координацията на ЕС по въпроса е важна и канцлерът не може да постави мост между разликите в блока ХДС/ХСС, допълват източниците.

Консерваторите на Меркел са разделени по въпроса дали да подкрепят предложение на социалдемократите, което, ако бъде одобрено, ще прогони китйския технологичен гигант от мрежата.

Меркел клони към по-стрикни изисквания за регулация на 5G мрежата и е против изключването на отделни компаниии.

По време на среща с десетина депутати миналия четвъртък Меркел и началникът на кабинета Хелге Браун се обявиха против насочването към подобна изолация, като се има предвид сегашната международна обстановка.

Въпросът за технологията се очаква да влезе в дневния ред на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел през март.

Освен това Меркел планира среща между ЕС и Китай, когато Германия поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на тази година.

Всички германски оператори са клиенти на Huawei и предупредиха, че забраняването на китайския доставчик ще забави с години пускането на 5G мрежите и ще струва милиарди долари.

Съединените щати твърдят, че оборудването, ползвано от Huawei, водещи производител на телекомуникационно оборудване, с глобален пазарен дял от 28%, разполага със "задни вратички", които ще позволят на Китай да шпионира други държави.

Базираната в Шънджън Huawei отрича тези обвинени от страна на администрацията на президента Доналд Тръмп, която наложи експортен контрол над Huawei през май. Това нанесе удар на бизнеса й със смартфони и повдигна въпроси дали компанията ще може да запази лидерската си позиция на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още