IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се противопостави на американските заплахи за Huawei

Сигурността в цифровата сфера е много добър актив и сами поставяме нашите стандарти за себе си, поясни германският канцлер

11:10 | 13.03.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли предупреждението на американския посланик в страната, според което сътрудничеството в разузнаването ще бъде ограничено, ако китайската Huawei Group участва в изграждането на 5G мрежи в Германия. Меркел подчерта суверенитета на Германия по отношение на определянето на стандартите за безопасност.

Сигурността в цифровата сфера е „много добър актив“, заяви Меркел късно във вторник в Берлин, цитирана от DPA. „Ето защо ние сами поставяме нашите стандарти за себе си“.

„Разбира се, ние ще говорим по тези въпроси с нашите партньори както в Европа, така и със съответните агенции в Съединените американски щати", добави Меркел след среща с белгийския премиер Шарл Мишел. Той заяви от своя страна, че „не трябва да има враждебни действия срещу геополитическите и сигурните интереси на Европа". 

В понеделник правителството на САЩ заплаши с ограничения в сътрудничеството по разузнаване в рамките на дебата за участието на Huawei в изграждането на новия стандарт за мобилни телефони 5G. Ако Берлин разчита на „ненадеждни“ партньори, това може да „застраши гладкото сътрудничество и обмена на информация в бъдеще", се казва в писмо от посолството на САЩ в Берлин. Американският посланик на САЩ в страната Ричард Гренъл пише, че позволяването на участието на Huawei или на други китайски производители на мрежово оборудване в 5G проект ще означава, че САЩ няма да могат да запазят същото ниво на сътрудничество с германските агенции по сигурността.

Писмото бележи първия известен път, в който Съединените щати специално предупреждават свой съюзник, че отказът от игнориране на Huawei може да доведе до влошаване на сътрудничеството с Вашингтон. Освен всичко друго, европейските служби разчитат силно на американските си колеги в битката с тероризма.

САЩ се опасяват от шпионаж и саботаж от страна на Huawei. Тези опасения се подхранват от китайски закон, който задължава компаниите да си сътрудничат с Пекин, когато става въпрос за национална сигурност.

В Германия китайският доставчик на мрежово оборудване няма да бъде изключен от самото начало от изграждането на 5G, както заяви по-рано министърът на икономиката Петер Алтмайер. Въпреки това, в интерес на защитата на данните, трябва да се гарантира, че „всеки продукт, който се инсталира, от САЩ, Европа и Китай, е и безопасен и употребата му няма да доведе до неразрешени неща, които биха били наказуеми от нас в Германия", поясни германският министър.

Huawei е един от водещите световни доставчици на телекомуникационно оборудване, включително за изграждане на 5G мобилни мрежи. Новият стандарт има за цел да проправи пътя към редица бъдещи технологии, включително към IoT.

Във вторник миналата седмица компанията поде съдебни стъпки срещу политическата намеса на САЩ. „Според мен една страна не трябва да използва политическата си власт, за да вреди на търговското предприятие," каза ръководителят на Huawei за Западна Европа и член на борда на директорите Винсент Пан в материал за Handelsblatt.

Тази вечер в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria очаквайте и разговор с Лонгруи Циу, регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Македония, по темата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 14
Sokratus
преди 5 години
Как според теб Стефчо, се контролира интернет трафика в Китайската Народна Република?Да не мислиш, че Huawei не са замесени! И не изпълняват нарежданията на Си Дзи Пин!Блажени са вярващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
Стефчо
преди 5 години
Конкуренция и свободен пазар вече има само при кварталните бакалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още