IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насрещен вятър охлади мерака на Sprint за поглъщането на T-Mobile US

Американският оператор среща съпротивата на щатските регулатори по отношение на сделката

16:16 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Регулаторът смята, че&nbsp;наличието на четири национални телекомуникационни компании е важно, за да остане пазарът конкурентоспособен. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Регулаторът смята, че наличието на четири национални телекомуникационни компании е важно, за да остане пазарът конкурентоспособен. Снимка: архив Ройтерс

Американската телекомуникационна компания Sprint среща съпротива от страна на регулаторните органи в усилията си за евентуалното придобиване на T-Mobile US.

Министерството на правосъдието на САЩ е дало наскоро на дружеството да разбере, че евентуалното поглъщане на по-малкия конкурент ще се разглежда скептично, казват източници, запознати със ситуацията и цитирани от Wall Street Journal. Членовете на борда на Sprint Масояши Сон и Дан Хесе са запознали през януари властите с плановете на концерна. 

Информацията подчертава от една страна колко силен е интересът на шефа на Softbank Син към сделка с дъщерното дружество на Deutsche Telekom в САЩ. От друга страна обаче твърдението на американските власти подчертава и колко високо е препятствието, което трябва да се прескочи при една подобна милиардна сделка. Японската Softbank придоби Sprint през миналото лято.

В момента американските регулатори са на мнение, че наличието на четири национални телекомуникационни компании е важно, за да остане пазарът конкурентоспособен. По време на срещата с мениджърите на Softbank органите са посочили, че сливането на Sprint и T-Mobile US може да се сблъска с неприятности.

По всяка вероятност обаче изходът от срещата няма да откаже шефа на Softbank от плановете му. Мениджърът се счита за движещата сила зад усилията за сливане на двете компании. Softbank и Deutsche Telekom, която държи около две трети от T-Mobile US, вече са провели разговори за сливане на двете компании, съобщават информатори.

Към настоящия момент двете страни работят по детайлите на сделката, какъвто е например възможната компенсационна такса, дължима в случай на нереализиране на сливането. Освен това се дискутира дали новосъздадената обединена компания ще се казва T-Mobile или Sprint.

По принцип Министерството на правосъдието на САЩ преглежда сливанията най-общо за възможните неблагоприятни ефекти върху конкуренцията. Обикновено органът често се изказва срещу подобни сливания, какъвто е случаят сега със Sprint. Министерството обаче винаги полага големи усилия да не залитне твърде силно в една посока, преди сделката да е напълно прегледана.

Отдавна се спекулира за възможна сделка между Sprint и T-Mobile US. През декември информиран източник заяви, че американският концерн подготвя оферта за дъщерното дружество на Deutsche Telekom. Преди две седмици пък се появи информация, че Sprint е получил най-малко две предложения от банки за това как компанията може да осъществи във финансово отношение поглъщането на по-малкия конкурент. Предложенията се основават на сделка в размер на 50 милиарда долара. От тази сума около 31 млрд. долара ще е за самата T-Mobile, а добавени ще са още около 20 милиарда долара за рефинансиране на дълг на T-Mobile.

Заедно Sprint и T-Mobile биха имали почти 53 млн. потребители на договор – това са най-печелившите клиенти. Но и в случай на сливане операторът ще е далеч зад Verizon Wireless с около 95 млн. клиенти и AT&T с около 72 млн. клиенти на договор. 

Според информация на Ройтерс и американският доставчик на сателитна телевизия Dish визира едно евентуално поглъщане на оператора, който има борсова оценка от около 26 млрд. долара. Вероятно опасенията на антитръстовите органи на САЩ ще са по-малки при поглъщане от страна на Dish, тъй като дружеството не е активно на пазара на мобилни телефонни услуги. Експертите виждат по-големи евентуални проблеми при сливането на T-Mobile и Sprint, защото тяхната пазарна мощ ще нарасне.

Бившото проблемно дете на Deutsche Telekom междувременно разцъфтя, привличайки тълпи от клиенти. Базираната в Бон компания вложи милиарди евро в обновяването на T-Mobile US. Недобре развитата мрежа бе разширена и бяха предложени нови ниски тарифи. След като планираната продажба за 39 млрд. долара на гиганта AT&T се провали в края на 2011 г. заради опасенията на антитръстовите власти, T-Mobile US запази старите си клиенти и успя да спечели нови. Загубата на американския мобилен оператор за третото тримесечие се сви рязко, след като компанията продължи да привлича нови клиенти, а приходите ѝ бяха подкрепени от сливането й с MetroPCS Communications Inc. по-рано тази година. 

Наскоро T-Mobile разкри намерението си да започне да предлага iPad моделите на Apple заедно с безплатен интернет за 200 МВ. Впоследствие от компанията обясниха, че ще предлагат 16-гигабайтовите версии на iPad Air и iPad mini без първоначална вноска и месечни такси от съотвено 26,25 и 22,08 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още