Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Норвегия обмисля да изключи Huawei от надпреварата за 5G мрежата

Ние споделяме същите опасения като Съединените щати и Великобритания, твърди правосъдният министър на скандинавската страна

Норвегия обмисля да изключи Huawei от надпреварата за 5G мрежата

Снимка: Архив Ройтерс

Норвегия обмисля дали да се присъедини към други западни страни, като изключи китайската компания Huawei Technologies от надпреварата за изграждането на част от новата 5G инфраструктура на скандинавската страна. Това стана ясно от изявление на министъра на правосъдието в сряда, цитирано от Ройтерс.

Норвежкото правителство обсъжда в момента мерки за намаляването на потенциалните уязвимости в телекомуникационната индустрия на фона на обновяването ѝ.

Още по темата

Контролираният от държавата оператор Telenor, който има 173 милиона абонати в осем държави в Европа и Азия, подписа първия си голям договор с Huawei през 2009 г., което спомогна за проправянето на пътя към глобалната експанзия на китайската фирма.

Telenor и конкурентът му Telia в момента използват 4G оборудване на Huawei в Норвегия и тестват оборудване на китайската компания в своите експериментални 5G мрежи.

„Ние споделяме същите опасения като Съединените щати и Великобритания. Става дума за шпионаж на частни и държавни лица в Норвегия", поясни министърът на правосъдието Тор Миккел Вара по време на бизнес конференция.

„Тази тема е с висок приоритет... искаме да вземем решение, преди да изградим следващия кръг от телекомуникационната мрежа". На въпрос дали могат да бъдат предприети конкретни действия срещу Huawei, Вара пояснява: „Да, обмисляме стъпките, предприети в други страни, това е част от процеса - стъпките, предприети в САЩ и Великобритания."

Huawei поясни, че оборудването ѝ е сигурно.

„Нашите клиенти в Норвегия имат силни изисквания за сигурност към нас и управляват риска в своите операции по добър начин“, казва Торе Орлоекен, служител по киберсигурност в Huawei Norway.

„Ще продължим да бъдем открити и прозрачни и да предлагаме разширени тестове и проверка на нашето оборудване, за да докажем, че можем да доставим сигурни продукти за 5G мрежата в Норвегия”, пояснява той пред Ройтерс.

През август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законопроект, който забранява на американското правителство и държавните агенции да използват оборудване на Huawei. Той обмисля допълнителна заповед, която да накара американските компании да сторят същото.

Също така Тръмп призовава своите съюзници да не използват оборудването на Huawei при изграждането на 5G мрежи. Във Великобритания телекомуникационният оператор BT премахна оборудването на Huawei от съществуващите си 3G и 4G станции и няма да използва китайската компания за централните части на следващата мрежа.

Telenor заяви, че възприема сериозно сигурността. "Норвегия има пълен контрол над критичната инфраструктура в продължение на много, много години и ние в Telenor приемаме темата много сериозно", заяви главният изпълнителен директор на компанията Сигве Бреке.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Румъния планира търг за 5G през четвъртото тримесечие