Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Новата стратегия на Nokia започна да се отплаща

Насочването към 5G мрежите носи нови успехи на компанията

Новата стратегия на Nokia започна да се отплаща

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Новата стратегия на Nokia показва ранни сигнали, че се отплаща. Компанията отчете най-високите си приходи за първото тримесечие от продажбите на мрежово и 5G оборудване, което изпрати цената на акциите ѝ с цели 16% нагоре, предава Ройтерс.

Финландската компания и нейният шведски конкурент Ericsson печелят клиенти, докато телекомуникационните оператори се насочват към пускането на 5G мрежите си, а китайската Huawei беше блокирана от някои правителства заради опасения за сигурността.

„Тази година наблюдаваме голямо търсене на 5G оборудване, а също така и в това, което наричаме мрежова инфраструктура, което на практира са оптичните връзки в домовете и офисите“, коментира главният изпълнителен директор Пека Лундмарк в интервю.

След като зае поста миналата година, Лундмарк преструктурира операциите на Nokia, съкрати работни места и направи промени, които да възстановят гиганта от продуктовите грешки на предишния мениджмънт, които засегнаха 5G амбициите на компанията и цената на акциите ѝ.

Още по темата

Тримесечните приходи са нараснали с 3% до 5,08 млрд. евро, надминавайки консенсусната прогноза на анализаторите за 4,72 млрд. долара по данни на Refinitiv.

Приходите от мрежова инфраструктура са скочили с 28% до 1,73 млрд. евро.

„Това са солидни резултати и добро начало на годината за Nokia“, коментира Ричард Уеб, анализатор в CCS Insights. „В частност оперативният марж от 11% изглежда стабилен и показва, че преструктурирането има известно положително въздействие“.

Растежът през втората половина на годината ще бъде засегнато от един от северноамерикански клиенти, обяви компанията. Миналата година Nokia загуби част от договора си с Verizon, след като Samsung изненадващо сключи сделка за 6 млрд. долара с телекома.

Тримесечната печалба е нараснала до 5 евроцента на акция, докато коригираната печалба на акция е достигнала 7 евроцента. Анализаторите очакваха коригираната печалба да е един евроцент на акция.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Новата ера в телевизионното съдържание