Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Новият собственик на Vivacom обмисля да се откаже от оборудването на Huawei

United Group разглежда въпроса дали да смени цялото оборудване или само части от него

Новият собственик на Vivacom обмисля да се откаже от оборудването на Huawei

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Балканската телекомуникационна и медийна компания United Group (новият собственик на Vivacom) обмисля да смени части или цялото си телекомуникационното оборудване от Huawei, залагайки на алтернативни доставчици, в отговор на призивите на американското правителство, предава Ройтерс.

Европейските правителства засилиха контрола върху произвежданото от китайски компании телекомуникационно оборудване за 5G мрежи след натиск от страна на Вашингтон, който твърди, че Пекин използва инфраструктурата на Huawei за шпионаж. Китайският гигант многократно отрече тези обвинения.

United Group, която е собственост на фирмата за дялово инвестиране BC Partners, оперира в няколко държави като България, Хърватия, Словения, Гърция и Сърбия, предлагайки различни услуги, включително мобилни, кабелна телевизия, широколентов интернет и фиксирана телефония.

Още по темата

Много мобилни оператори в Източна и Югоизточна Европа традиционно използваха оборудване от Huawei за своите мрежи, търсейки по-евтина алтернатива на това на Nokia и Ericsson.

„Смятам, че постепенното и премерено преминаване към нещо, което е одобрено от САЩ, е правилният подход, и това е подходът, който обмисляме“, коментира председателят на United Group Никос Статопулос пред Ройтерс.

 Но прехвърлянето от оборудването на един доставчик към това на друг обикновено отнема време и струва скъпо.

„Не можем да игнорираме техните желания, но в идеалния свят трябва да получим и финансова помощ (от правителствата) за преминаване към нова инфраструктура, тъй като това ще ни струва милиони долари“, допълва Статопулос, който също така е партньор в BC Partners.

Въпреки тези предизвикателства Huawei запази челната си позиция с 31% дял от глобалния пазар на телекомуникационно оборудване по приходи през 2020 г., сочи информация на компанията за пазарни проучвания Dell’Oro.

„През последните години имахме добро сътрудничество с United Group и се надяваме, че то ще продължи и в следващите години“, коментира говорителка на Huawei.

 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Ericsson: 5G абонаментите в света ще надминат 580 млн. до края на 2021 г.