IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът във Vodafone остава въпреки милиардната загуба

От 1 април 2016 г. компанията ще предоставя баланса си в евро, но голяма част от приходите британската компания и без това прави в общата валута

21:59 | 10.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският телекомуникационен концерн Vodafone навлиза с по-оптимистично настроение във втората половина на фискалната година благодарение на силния ръст на развиващите се пазари и икономическото възстановяване в Европа. През второто полугодие приходите и оперативната печалба ще се развият по-добре, отколкото през първите шест месеца, заяви директорът на компанията Виторио Колао. Въпреки това компанията ще трябва да се справи и със силния британски паунд, поради което в бъдеще Vodafone ще представя баланса си в евро. Под черта обаче се очерта милиардна загуба – преди всичко заради данъчни ефекти, предава DPA. 

Колао повиши целевия диапазон за печалба преди лихви данъци и обезценки (EBITDA) до 11,7 млрд.  до 12 млрд. паунда (до 16,8 млрд. евро). По този начин британците вече граничат с горния лимит на досегашния диапазон от 11,5 млрд. до 12 млрд. паунда. Анализатори очакват печалба от 11,6 млрд. паунда. 

Причина за оптимизма на мениджмънта е преди всичко трендът при приходите. Колао нарече приходите „повратен момент“, като според него инвестициите в мрежите вече започват да се изплащат, докато търсенето на мобилен интернет и широколентов достъп расте.

За първите шест месеца приходите от телекомуникационни услуги от оперативна дейност растат с 1% - над очакванията на експертите. При това на европейския континент фиксираните линии и кабелните услуги са истински двигател, докато мобилните услуги допринасят по-слабо за резултата. Освен това и разходите в Европа вече са под контрол.

На най-важния единичен пазар Германия ситуацията също е смесена. Приходите от мобилни гласови услуги и пренос на данни се свиват по-силно, отколкото при конкурентите Deutsche Telekom и Telefonica Deutschland, а придобитата за милиардни евро кабелна мрежа от Kabel Deutschland продължава да предоставя солиден ръст. Новият директор за Германия Ханес Аметсрайтер заяви, че компанията има какво да свърши и „не може да сме доволни от резултатите“. 

Преизчисляването на слабото евро в силния паунд натоварва ръста на приходите на европейското поделение с над 8 процентни пункта. От 1 април 2016 г. компанията ще предоставя баланса си в евро, като голяма част от приходите Vodafone и без това прави в общата валута. Най-силен ръст компанията отчита в Африка, Индия и Турция. В Индия, където Vodafone има около 180 млн. клиенти, компанията възнамерява да изнесе част от дела си на борсата.

Като цяло за концерна приходите се свиват с 2,3 на сто до 20,27 млрд. паунда (28,5 млрд. евро). Оперативната печалба пада до 5,79 млрд. паунда, което е понижение от 1,7 на сто.

Заради данъчни ефекти обаче компанията отчита загуба от 1,7 млрд. паунда след печалба от 5,4 млрд. паунда година по-рано. Въпреки това акционерите ще получат междинен дивидент от 3,68 пенса на акция.  

Vodafone заяви през юни, че обмисля размяна на някои от бизнесите си с най-голямата кабелна компания в Европа - ход, който щеше да позволи на групите да продават пакети, които включват четири основни услуги – телевизия, стационарна телефония, високоскоростен интернет и безжична връзка, вече предлагани от конкурентите. В края на септември обаче вторият най-голям мобилен оператор в света заяви, че е прекратил преговорите с Liberty Global за размяна на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още