IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Orange в преговори за придобиването на конкурента си Bouygues Telecom

Разговорите са поредното усилие на телекомуникационния гигант да консолидира европейския пазар на мобилни услуги

16:53 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френският телекомуникационен гигант Orange съобщи във вторник, че води преговори за придобиването на местния си конкурент Bouygues Telecom като част от поредните си усилия да консолидира силно фрагментирания пазар на мобилни услуги в Европа, съобщава New York Times.

Orange е частична собственост на френското правителство и е най-големият мобилен оператор в страната. Ходът на компанията да придобие по-малкия си конкурент идва на фона на ценовата война в Европейския съюз (ЕС), където телекомите предлагат все повече пакетни услуги – мобилни, фиксирани линии, платена телевизия и интернет, на ниски цени за 500-те млн. потребители в региона.

Orange има над 260 млн. потребители в цял свят, включително 28 милиона във Франция. Bouygues Telecom има 14 млн. потребители, като всичките са във Франция.

Анализаторите на индустрията отдавна очакваха най-големите европейски телекоми, като Orange и германският Deutsche Telekom, да погълнат по-малките си местни съперници, за да намалят конкуренцията. Подобни придобивания ще им позволи да инвестират повече във високоскоростни мобилни и кабелни мрежи, които изостават спрямо тези на конкурентите им в страни като САЩ и Япония.

Подобна консолидация обаче се забави заради предупрежденията на европейските антитръстови представители, че придобиванията в телекомуникационния сектор на региона може да доведат до по-високи цени и липса на избор за потребителите.

Макар че Orange не съобщава на каква цена може да е потенциалната сделка, местните медии предполагат, че придобиването ще е за около 10 млрд. евро, или 10,9 млрд. евро, като 8 млрд. евро от тях ще бъдат платени с акции на Orange, а останалата част – в брой. Подобно предложение ще даде на Bouygues значителен миноритарен дял в Orange.

Телекомуникационният гигант съобщи, че няма времева рамка за достигането на споразумение и разговорите може в крайна сметка да не доведат до сливане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още