Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Печалбата на Теленор расте с 1,8% за тримесечието

Броят на клиентите на телекома през последните три месеца спада спрямо същия период на предходната година

Печалбата на Теленор расте с 1,8% за тримесечието

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За последните три месеца Теленор България отбелязва ръст на печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA), запазвайки тенденцията, която се наблюдаваше и през първата половина на 2019 г. EBITDA възлиза на 93 милиона лева, което е с 1,8% повече (на съпоставима база) спрямо третото тримесечие на 2018 г. През второто тримесечие EBITDA възлезе на 82 млн. лв., а през първото – на 89 млн. лв. Това съобщиха от компанията във вторник.

От фирмата посочват, че общите приходи за изминалото тримесечие се увеличават с 1,6% на годишна база и достигат до 193 млн. лв. Това представлява по-осезаемо увеличение спрямо 180 млн. лв през второто тримесечие на годината

Основно ръстът се дължи на по-високия среден приход от потребител (ARPU). През разглеждания период този показател се повиши с 8% в сравнение с третото тримесечие на 2018 г. и достигна 15,9 лева. Представянето е почти без промяна спрямо миналото тримесечие, когато ARPU също се повиши с 8% на годишна основа, достигайки 15,5 лева.

Колкото до броя на клиентите на Теленор през последните три месеца, налице е спад спрямо същия период на предходната година в резултат на продължаващата тенденция на пазара за консолидация на SIM карти. Общо абонатите на мобилния оператор са 3,08 млн. души, от които 21% са потребители на предплатени услуги.

От компанията посочват, че през тази година основен фокус на нейните инвестиции са подобряването на мрежата и на клиентското преживяване. През третото тримесечие на 2019 г. Теленор предостави възможност за активиране без допълнително заплащане на всички трафик пакети, които са част от тарифните планове Total+, както и за редица нови възможности в дигиталните си канали. Също така, през юли компанията започна поредица от тестове на 5G технологията.

От 1 август 2018 г. Теленор България, заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group. Групата има инвестиции в разнообразни пазарни области - банкови и финансови услуги, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, САЩ и Азия. Групата притежава активи на стойност над 45 млрд. евро (към 31 декември 2018 г.).

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Мит е, че България има най-добрия интернет