Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Пекин постепенно затваря вратите си за Ericsson и Nokia

Китай отвръща след ударите, които западните страни нанесоха на Huawei

Пекин постепенно затваря вратите си за Ericsson и Nokia

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

САЩ и много от техните съюзници ограничиха използването на 5G оборудване, произведено от китайската Huawei Technologies. Сега Пекин прави същото със западните си конкуренти, пише Wall Street Journal.

China Mobile, държавният телекомуникационен оператор, най-големият в света по абонати, през юли възложи 5,4% от най-новите 5G търгове на некитайски доставчици, спрямо 11% при предишния кръг през 2020 г.

Най-големият губещ беше шведската Ericsson, която след като спечели всичките 11% миналата година, сега спадна до едва 1,9% при последния рунд. Китайските държавни медии заявиха, че загубата на пазарен дял се дължи на решението на Швеция да забрани на Huawei и ZTE да участват в изграждането на нейните 5G мрежи.

Представителите на China Mobile не са отговорили на запитването за коментар.

Точно когато интернет се разделя между силно цензурираната китайска мрежа и другата, водена от американските компании, същото се случва и с инфраструктурата зад тях.

Още по темата

Достигналият 35 млрд. долара световен пазар на мрежово оборудване може да бъде разделен на три сегмента с относително еднакви размери: Китай, САЩ и останалата част от света. Китай все повече зависи от свое собствено оборудване. САЩ наложиха забрана на Huawei, най-големия производител на мрежово оборудване в света, така че той не може да участва в големите мрежови проекти с години, заради опасенията, че Пекин може да използва компанията за шпионаж. Huawei и Пекин твърдят, че тези притеснения са неоснователни.

Сега голяма част от света следва стъпките на Вашингтон. Има големи изключения, като Германия. Държавите, които са въвели или обмислят ограничения срещу Huawei, съставляват повече от 60% от световния пазар на мрежово оборудване, твърди компанията за проучвания Dell’Oro Group. Извън Китай Ericsson и финаландската Nokia печелят сделки за сметка на Huawei.

„При сегашната траектория телекомуникационната индустрия изглежда става все по-поляризирана между Изтока и Запада“, твърди Саймън Леополд, телекомуникационен анализатор в Raymond James.

В рамките на търг за 6 млрд. долара China Mobile даде около 60,5% от стойността на Huawei, спрямо 57,7% при миналогодишния рунд. Телекомът даде 31,2% на ZTE и 2,8% на по-малкия китайски доставчик Datang Telecom Group. Nokia спечели най-големия дял за чуждестранна компания – 3,5%.

През 2020 г. Швеция наложи забрана на Huawei и ZTE и те не могат да участват в доставките за нейните 5G мрежи, предприемайки повече мерки от другите европейски страни, които налагат ограничения на китайските компании, но не посочват имената им. Китайските власти предупредиха, че могат да отвърнат на удара, като засегнат Ericsson, което накара главния изпълнителен директор на компанията Борхе Еколм да лобира пред шведското правителство да преосмисли забраната.

Вестник The Global Times, публикуван от управляващата Комунистическа партия в Китай, този месец писа, че лошото представяне на Ericsson на търга на China Mobile е „свързано с произволната репресия на шведското правителство срещу Huawei и други китайски фирми“.  


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
Solar Power до: evlogi
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Освен гугъл и фейсбук е забранен и една камара фирми още. Да не забравяме ,че и Биткойна е забранен и той се справя повече от блестящо. Така,че света без Китай си е ок :) Дори последните китайски неща които съм купувал са все ***....
3
 
3
 
2
преди 3 месеца
За пример в допълнение към долното може да погледнете Гугъл,който е забранен в Китай.Справя се меко казано блестящо.
4
 
2
 
1
преди 3 месеца
В дългосрочен план и двете фирми ще са доволни от това .Хем няма да им крадат технологиите, хем ще стъпят здраво на пазарите извън Китай.

Още от Телекомуникации
"Еволинк" става част от DHH Group – доставчика на облачни услуги на Югоизточна Европа