IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покерът за бразилския бизнес на Vivendi продължава

Испанската Telefonica повишава офертата си за GVT

12:05 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бразилският телекомуникационен пазар е изправен пред големи трансформации. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бразилският телекомуникационен пазар е изправен пред големи трансформации. Снимка: Ройтерс

Испанската Telefonica и италианската Telecom Italia продължават лютата си схватка за бразилската телекомуникационна компания GVT. Както се и очакваше, испанците увеличиха офертата си за дъщерното дружество на Vivendi от 6,70 млрд. евро на 7,45 млрд. евро. С това Telefonica надвиши наскоро представеното от конкурента Telecom Italia предложение, пише The Wall Street Journal.

Същевременно Telefonica призовава акционерите да вземат решение за сделката. Офертата е валидна до петък, освен ако двете страни не се съгласят за удължаване на срока или Vivendi не декларира своята готовност за ексклузивни преговори. Бордът на Vivendi има насрочена среща по-късно в четвъртък. 

Малко по-рано през месеца в наддаването се включи Telecom Italia. Офертата на италианците предвижда сливане на GVT с бразилското им дъщерно дружество TIM Participacoes, като сделката се оценява на 7 млрд. евро.

Новата оферта на испанците предвижда плащането на 4,66 млрд. евро в брой. Освен това, след успешно придобиване акционерите ще получат 12% от Telefonica Brasil SA. Като алтернатива Vivendi би могъл да обмени акциите в Telefonica Brasil за дял от 8,3 на сто от Telecom Italia, който сега е собственост на испанците. 

Telecom Italia предлага на Vivendi участие в увеличението на капитала, чрез което французите ще получат дял от около 20 на сто в италианската компания, като с това ще станат най-големият единичен акционер.

Предложението на Telecom Italia, което получи предварителното одобрение от Борда на TIM Participacoes, предвижда три стъпки. TIM Participacoes ще придобие срещу пари в брой миноритарен дял в GVT, след което GVT и TIM ще се слеят. Vivendi ще държи около 15 процента от слятата компания, а Telecom Italia ще контролира около 60 процента. Третата стъпка предвижда участието на Vivendi в увеличението на капитала на Telecom Italia. Тогава Vivendi ще прехвърля на италианската група част от дела си в слятото бразилско дружество и ще доплати в брой.

Според Telecom Italia 24% от офертата ѝ е плащане в брой, а 76 на сто – в акционерен капитал. Акционерите имат срок за размисъл до 20-и септември. 

Новите развития около сделката очертават значителни промени на бразилския телекомуникационен пазар. Допълнително подпалена бе войната за наддаване във вторник вечер, като бразилският телекомуникационен гигант Oi обяви, че е ангажирал големи банки да проверят дали не си заслужава той да придобие дял в дъщерното дружество на Telecom Italia - TIM.

Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още