IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последна стъпка към премахването на таксите за роуминг

Съветът на ЕС одобри споразумението за пазарите на роуминг на едро

16:54 | 08.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Посланиците на държавите членки одобриха споразумението за пределните цени на пазарите на роуминг на едро, с което на 15 юни 2017 г. ще бъдат премахнати таксите за роуминг на дребно в ЕС, съобщава ведомството.

Припомняме, че в края на януари 2017 г. председателството на Съвета постигна предварително споразумение с Европейския парламент за новите горни граници на цените на едро, които ще бъдат с около 90 % по-ниски от настоящите.

Реформата на роуминга на едро е последният законодателен акт, който е необходим, за да бъдат премахнати на 15 юни 2017 г. таксите за роуминг услуги на дребно. Това неформално споразумение все още предстои да бъде потвърдено от държавите членки на ЕС. 



Новите горни граници на цените ще бъдат достатъчно ниски, за да дадат възможност на операторите да предлагат роуминг без допълнителни такси на своите клиенти, без да се увеличават вътрешните цени. В същото време те трябва да бъдат достатъчно високи, така че операторите на посетените държави да са в състояние да си възстановят разходите, без да се увеличават националните им цени на дребно. Освен това горните граници трябва да дават възможност за продължаване на поддръжката и модернизирането на мрежите, така че хората да могат да се ползват от безпрепятствена свързаност навсякъде — от най-натоварените ваканционни места до най-отдалечените региони в Европа.

Максималните такси на едро за данни ще спаднат от сегашния предел от 50 евро/GB на 7,7 евро/GB, след което ще продължат да се понижават поетапно: от 1 януари 2018 г. максималната такса ще стане 6,0 евро /GB, от 1 януари 2019 г. — 4,5 евро /GB, от 1 януари 2020 г. — 3,5 евро/GB, от 1 януари 2021 г. — 3,0 евро/GB и накрая от 1 януари 2022 г. — 2,5 евро/GB.

На 15 юни 2017 г. максималната надценка на едро за гласови повиквания ще бъде намалена от 0,05 евро/мин. на 0,032 евро/мин. Горната граница за текстови съобщения ще спадне от 0,02 евро на 0,01 евро на съобщение.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Макар и насила хахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Гот е да си европеец, а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още