IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Telekom Austria намаляват с 4% за тримесечието

Печалбата на М-тел през 2014 г. спада с 10%, а приходите - със 7%

16:52 | 11.02.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Приходите на Telekom Austria намаляват с 4% за тримесечието

Австрийският мобилен оператор Telekom Austria отчита спад на тримесечните приходи с 4% на годишна база за цялата група. За последното тримесечие на 2014 г. приходите са били 1,03 млрд. евро, показаха публикуваните в сряда финансови резултати за групата.

В Австрия основна причина за спада на приходите е намалението на месечните сметки и такси за трафик с 3,6%. Друг негативен фактор са новите регулаторни намеси, които отнеха 77 млн. евро на компанията.

Печалбата на акция е намаляла с 0,10 евро на акция за последното тримесечие на 2014 г. и с 0,46 евро за цялата година.

За централна и източна Европа основният двигател на добрите резултати е Беларус. Свързаните с инфлацията увеличения на цените доведоха до силно оперативно представяне.

През 2014 г., също като през предходната, телеком пазарът в България е повлиян негативно от слабата макроикономическа среда и политическа нестабилност, което намалява потреблението и свива приходите на компаниите.

Въпреки тези неблагоприятни тенденции Мтел поддържа положителен тренд за ръст при клиентите на мобилни и телевизионни услуги.

Въпреки позитивния ефект от стабилния ръст при мобилните данни, приходите за цялата 2014 година се понижават със 7,1% до 371,3 млн. евро, негативно повлияни  от намаления в цените за крайните клиенти и таксите за терминиране.

Въпреки цялостна оптимизация на разходите в компанията, оперативната печалба през 2014 г. намалява с 9,8% до 143,1 млн. евро, като следствие от неблагоприятните икономически условия в страната.

Обявените в сряда данни показват, че Мтел отчита растеж като цяло при клиентите на мобилни услуги – мобилна телефония и интернет, които нарастват с 1% до над 4,2 млн. Голям ръст се наблюдава при индивидуалните клиенти, които ползват пакети с гласови и услуги за мобилен интернет. Техният брой се увеличава с 45% в сравнение с 2013 година.

Средният приход от абонат от мобилни комуникации спада от 6,3 евро до 6,1 евро през 2014 г. спрямо 2013, повлиян основно от спада на средния приход при бизнес сегмента, докато средният приход от абонат при индивидуалните клиенти остава стабилен.

Компанията отчита увеличение и при приходите от фиксирани линии за достъп. Средният приход от една линия бележи ръст от 6,9% на годишна база и достига 14,4 евро. Приходите от фиксирани услуги също са се повишили и нарастват с 1,4% до 26,6 млн евро. След успешния старт на DTH телевизията, увеличение се наблюдава и в броя на клиентите, използващи тв услугите на телекома, и те нарастват с 8,2% през разглеждания период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още