IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провизии заради възможни глоби изядоха печалбата на Telecom Italia

Компанията заделя почти 400 млн. евро за глоби, с които е заплашена от органа за защита на конкуренцията

11:13 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заделените провизии заради предстоящи евентуални глоби от страна на органите за защита на конкуренцията в Италия изядоха почти цялата печалба на Telecom Italia за първото полугодие.

На годишна база печалбата за първите шест месеца се срива с 95 на сто до 29 млн. евро, както обяви базираната в Милано компания в петък. За възможните санкции от органите по конкуренция и правни разноски групата заделя почти 400 милиона евро, предава Ройтерс.

Анализаторите очакваха по-малко предвидени провизии. След първото тримесечие Telecom Italia отчете печалба от 80 милиона евро, което означава, че през второто тримесечие е била на загуба. Отделни данни за периода дружеството не предостави. 

И по отношение на оперативния бизнес бившият държавен монополист прави крачка назад. Ако през първото тримесечие чистите приходи, т.е. без да се вземат предвид придобивания и продажби и ефектите на валутните курсове, се свиха с 3,1%, сега спадът се задълбочава и след шест месеца възлиза на 3,3%. Като цяло групата генерира в периода приходи в размер на 10,1 милиарда евро. Оперативната печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация падна на сравнима база с около 16% до 3,63 милиарда евро.

Тъй като редица конкуренти обвиняват италианския телекомуникационен концерн, че им предоставя „твърде колебливо“ достъп до фиксираната мрежа, според италианските власти за защита на конкуренцията са възможни санкции от около 4 милиарда евро.

Сред жалбоподателите е и британският телекомуникационен концерн Vodafone.

В понеделник италианските антитръстовите власти обвиниха Telecom Italia в злоупотреба с пазарната позиция. В средата на тази седмица се появиха и спекулации за възможно преструктуриране на отдела за търговия на едро, за да се предотвратят по-високи санкции.

В края на юли стана ясно, че  Telecom Italia възнамерява да съкрати около 1700 служители и така да се подготви за очакваните по-слаби финансови резултати. В някои подразделения разходите за персонала били твърде високи, заяви компанията тогава. Първите срещи с традиционно силните в Италия синдикати вече са проведени. Сред плановете е и изместването на работните места в кол центровете на концерна в отделна дъщерна компания – нещо, с което синдикалните организации не са съгласни. В преговорите като посредник се включиха и представители на правителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още