IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роумингът в ЕС може да отпадне още през лятото

Телекомите ще могат да засичат случаи на възможни злоупотреби и да налагат допълнителни такси, за да се защити бизнесът им

17:34 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Постигнато е предварително политическо споразумение, с което е възможно отпадането на таксите за роуминг в Европейския съюз (ЕС) от 15 юни, съобщава Европейската комисия (ЕК). Правителствата и институциите в ЕС са се договорили по техническите условия на роуминг таксите на телекомуникационни оператори, които плащат едни на други за използването на мобилни услуги зад граница. 

Така от средата на годината се предвижда да отпаднат допълнителните такси за потребителите, а не за телекомуникационните компании. Те обаче са се съгласили да изравнят цените, на които могат да продават и купуват услуги помежду си - 3 евроцента на минута разговор на потребител и 1 евроцент за SMS. Тази регулация е необходима, за да няма големи дисбаланси в бизнеса на операторите от различни пазари, тъй като цените на услугите на места се различават до 14 пъти.

За да влезе в сила, споразумението между ЕК, Съвета на ЕС и Европейския парламент (ЕП) трябва да получи финално одобрение от министрите и евродепутатите. Ако споразумението влезе в сила, от лятото абонатите на мобилни услуги в ЕС ще плащат за ползването на електронните си устройства същите цени, както в родината си, когато са временно в друга държава от общността.

„Това беше последното парче в пъзела. От 15 юни европейските граждани ще могат да пътуват в ЕС без да заплащат роуминг", заявява в официалното съобщение на ЕК зам.-председателят по единния цифров пазар Андрус Ансип.

При изчерпването на пакетите по своите абонаменти потребителите ще доплащат най-много по 3,2 евроцента за минута разговор и по 1 евроцент за SMS, казва се още в официалното съобщение. От тази година се предвижда постепенното намаление на цените за ползването на мобилни данни - от 7,7 евро за гигабайт през тази година до 2,5 евро за гигабайт през 2022 г.

Предвижда се да няма ограничения за времето, в което пътуващите в ЕС ще ползват мобилните си абонаменти в друга държава от Съюза. За подобно ограничение се говореше миналата есен.

Няма да има ограничение и върху броя и продължителността на водените разговори или използвания обем данни. Преди се предлагаше абонатите да ползват безплатен роуминг в ЕС в рамките на три месеца годишно - идея, която впоследствие беше отхвърлена под натиск на потребителски асоциации.

Предвижда се телекомите да могат да засичат случаи на възможни злоупотреби, за да бъде защитен бизнесът им. Като злоупотреба ще бъде възприемано използването на дадена сим карта основно в чужбина (в държава, различна от тази, където картата е издадена), предава БТА. За злоупотреба ще се счита и ако картата от дълго време не е използвана в държавата, където е купена, или ако един и същ гражданин използва различни карти, издадени от телекоми от една и съща държава, зад граница.

Брюксел отчита също така, че телекомите ще трябва да въведат допълнителен алгоритъм, с който да засичат подобни действия на своите абонати. В случаи на съмнения за злоупотреби компаниите ще изпращат предупреждение на абонатите си. Ако преценят, те ще могат да таксуват и допълнително абонатите си в чужбина. Комисията предлага тези допълнителни такси да бъдат до 4 евроцента на минута разговор, до 1 евроцент на текстово съобщение и до 0,0085 евро на мегабайт данни.

Предстои телекомите да разработят и оповестят принципа и алгоритмите, по които ще се случва допълнителното таксуване.

Когато абонат оспорва налагането на допълнителни такси, жалбата ще бъде разглеждана от националните надзорни органи, например комисии за регулиране на съобщенията. ЕК отчита, че ако европейците продължат да пътуват по работа и на почивка както досега, телекомите ще могат да понесат отпадането на роуминга. В същото време е необходимо да има гаранции за техните печалби, за да могат да бъдат поддържани и развивани далекосъобщителните мрежи в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още