IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роумингът в ЕС отпада след 2017 г.

Очаква се от 30 април 2016 г. роуминг таксите да бъдат значително понижени

10:31 | 30.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	След 2017 г. таксите за роуминг може да отпаднат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

След 2017 г. таксите за роуминг може да отпаднат. Снимка: Ройтерс

Пътуващите в рамките на Европейския съюз ще могат в бъдеще да телефонират, пращат SMS и да ползват мобилен интернет по-евтино. Т. нар. такси за роуминг ще отпаднат в Европейския съюз (ЕС) от 15-и юни 2017 г., предава Ройтерс. Решението за това е взето от членките на съюза и Европейския парламент след 12-часово заседание в Брюксел и за него бе съобщено от латвийското председателство.

Споразумението е било договорено с Европейския парламент, но за да влезе в сила е необходимо да получи подкрепата на държавите от ЕС. Това означава, че роумингът ще отпадне значително по-късно от досега планираното. Преди почти година парламентът настояваше за отмяна на таксата към края на 2015 г. По-рано Европейската комисия пък постави за цел лятото на 2016 г. Сега обаче решението се забавя с още година.

Като междинно решение на 30 април 2016 г. се очаква роуминг начисленията да бъдат значително понижени. Според ЕК тогава телефонирането в рамките на ЕС ще струва най-много по 5 цента на минута (в момента 19 цента, или 37 стотинки, за изходящи и 5 цента, или 10 стотинки, за входящи повиквания), а горният лимит за SMS ще е 2 цента (в момента 6 цента).

По отношение на цената за сърфиране в мрежата, всеки мегабайт от данни ще струва най-много 5 цента (сега 20 цента). Към тези суми обаче следва да се начислява и данък добавена стойност. 

И от 2017 г. операторите могат да предоставят различни ограничения, ако потребителите ползват по-често телефоните си в чужбина, а не само по време на обичайно (краткотрайно) пътуване.

Споразумение е постигнато и по отношение на спорния въпрос за интернет неутралността. Този термин означава, че доставчиците на телеком услуги ще се отнасят равноправно към клиентите си. Вече ще има гаранции, че интернет няма да бъде ограничаван, защото доставчиците няма да имат право да блокират достъпа до някои сайтове.

Потребителите на интернет ще имат по-прозрачни договори с доставчиците и ще могат по-лесно да сменят фирмата, от която получават телеком услуги.

По време на преговорите са се водили спорове и дали и какви данни (които се ползват) могат да имат приоритет при доставянето си. Според постигнатото тази нощ споразумение доставчиците на данни ще трябва да осигуряват неутралност на интернет, но им е оставена свободата да използват "оправдани мерки за управление на трафика". Такива мерки ще бъдат разрешени, когато е  необходимо предпазване на мрежите от претоварване или при кибератаки.

През следващите няколко месеца споразумението ще бъде предложено за одобрение от държавите от ЕС. Анализаторите обаче многократно са коментирали, че точно държавите са  най-големите противници на бързото отпадане на таксите за роуминг и това предизвиква спорове за защитата на правата на потребителите, когато те са различни от интересите на телеком компаниите. 

Преди няколко дни и еврокомисарят Гюнтер Йотингер обяви, че очаква роумингът в ЕС да отпадне през 2017 г. ЕК от години настоява за по-ниски цени. Заради слабата конкуренция сред доставчиците на услугата с времето се стигна до прекалено високи цени, твърят от комисията.

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още