IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русев е купил Виваком чрез новосъздадено люксембургско дружество

Сделката е структурна, има и съфинансиране, казва предприемачът

17:00 | 20.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Русев е купил Виваком чрез новосъздадено люксембургско дружество

Viva Telecom - новосъздадено в Люксембург дружество на българския предприемач Спас Русев, е придобило 100% от InterV, досегашния собственик на Българската телекомуникационна компания (Виваком), за 330 млн. евро, предава Bloomberg.

Базираният в Люксембург холдинг InterV бе продаден на аукцион, който започна в четвъртък в Лондон, заяви пред агенцията Русев. Продажбата бе организирана от кредитори заради неплатен мостов заем от 150 млн. евро с матуритет през май. 

InterV наддаваше срещу група от Olympia, частна гръцка компания, и Third Point, инвестиционна фирма на милиардера и хедж фонд мениджър Даниел Льоб. Търгът приключи рано в петък.

„Сделката е структурна, има и съфинансиране“, заяви Русев пред агенцията, без да дава допълнителни детайли. Той не коментира и бъдещите планове за новопридобития актив.

Бившият държавен телеком, сега опериращ под името Виваком, бе придобит през 2011 г. от руската VTB Capital Plc и Цветан Василев, мажоритарен собственик на фалиралата КТБ. VTB Capital е и един от кредиторите на InterV.

Условие за приключване на трансакцията е и подписването на редица документи, посочиха от VTB. Olympia заяви от своя страна, че признава резултатите от аукциона и ще участва отново, ако търгът бъде повторен.

Късно в четвъртък Ройтерс обяви, че Русев и Greek Olympia Group заедно с хедж фонда Third Point наддават за Виваком, като търгът е организиран от Ernst & Young.

Вива Телеком България ЕАД, в което непреки акционери са "ВТБ капитал" и "Бромак", придоби контрол над БТК (чиято търговска марка е Виваком) през 2012 г. Компанията търсеше купувач от 2011 г. заради невъзможност да обслужва задълженията си към Deutsche Bank, Castle Hill, European Investment Bank, Raiffeisen Zentralbank и Royal Bank of Scotland, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Схемата на сделката предполагаше, че кредиторите ще отпишат 1 млрд. евро от задълженията за 1,65 млрд евро, като запазят миноритарен дял. Новите инвеститори трябваше да заплатят веднага 130 млн. евро и да поемат дългове за 617 млн. евро, обяснява руският "Ведомости". Общата сума на сделката бе 737 млн. евро, според руския вестник.  

В началото на годината пък белгийският гражданин с руски паспорт Пиер Луврие обяви сделка за няколко компании под контрола на Василев, сред които и БТК. Но през юли той се отказа от покупката. Чрез поредица от междинни дружества мажоритарният собственик на КТБ контролира 43% от БТК, а ВТБ (чрез "Крушър") - 33%. Руската компания обаче успя да изкупи вземанията на кредиторите на InterV - едно от междинните дружества.

Приходите на Vivacom нараснаха с 4 на сто в края на септември на годишна база до 625 млн. лева. Компанията държи 28 на сто от пазара на мобилни услуги по приходи, като се съревновава с Telenor ASA и Mobiltel, местното дружество на Telekom Austria AG. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Прокуратурата в Люксембург започва разследване във връзка с организацията по продажбата на търг на акциите на Виваком.Разследването започна поради факта, че се прави опит за продажба на акции, на които е наложен запор, което само по себе си се явява углавно наказуемо деяние. Освен това сделка, извършена със запорирани акции, ще бъде юридически нищожна, тоест ще бъде анулирана и няма да се счита за законна.ОСВЕН АКО НАШИТЕ БАНДЮГИ не свалят запора точно върху тия акции. Ако трябва и закон ще си гласуват, с обратна сила, естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Mammita
преди 8 години
E как кой? Василев вече го гризе сериозно. За съжаление обаче на никой от България не му пука и никой не иска настоятелно екстрадирането на Василев. А докато той е на свобода с милиардите си ще прави какви ли не ходове, само и само да обърква системата. Битката за БТК беше между Василев и ВТБ. За момента Василев вече е аут, но до кога ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Някой ще яде дървото, ама да видим кой ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още