IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung яхва 5G вълната на фона на проблемите на Huawei

Южнокорейската компания засилва звеното си за телекомуникационно оборудване

16:51 | 15.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Южнокорейският гигант Samsung Electronics увеличава ресурсите си в бизнеса с телекомуникационно оборудване, опитвайки се да отбележи напредък на фона на нарастването на опасенията, свързани с китайската Huawei, твърдят представители на компанията и експерти от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Сред тези усилия се нареждат прехвърлянето на висококвалифицирани мениджъри и множество служители от мобилното към мрежовото звено, твърдят двама източници.

Потенциалните клиенти следят усилията на Samsung да се превърне в ключов доставчик на 5G мрежово оборудване и да смали огромната си разлика с пазарния лидер Huawei и следващите го по петите Ericsson и Nokia.

Главният технологичен директор на френския оператор Orange е посетил Япония миналата година и е бил впечатлен от темпа на подготовка за 5G чрез използването на алтернативни доставчици на оборудване, включително Samsung, коментира представител на компанията пред Ройтерс.

Orange, която оперира на 27 пазара и счита Huawei за свой основен доставчик на мрежово оборудване, ще стартира своите първи френски 5G тестове със Samsung тази година.

„Samsung прави голям скок в Европа в момента“, коментира един от източниците на Ройтерс, пожелал да остане анонимен.

Подчертавайки нарастващата значимост на бизнеса, южнокорейският премиер посети мрежовото подразделение на Samsung през януари. На среща на затворени врати по време на визитата Samsung е заявила, че ръководството ѝ е помолило правителството за подкрепа в набирането на висококвалифицирани инженери.

Huawei се сблъсква с обвинения от САЩ и няколко други западни страни, че оборудването ѝ може да позволи на Китай да извършва шпионаж и не трябва да бъде ползвано за изграждането на 5G мрежите, които ще донесат по-високи скорости и ще позволят редица нови услуги.

Австралия и Нова Зеландия се присъединиха към САЩ и забраниха Huawei от 5G начинанията си, а много други страни, в частност в Европа, обмислят подобен ход. Huawei отрича нейното оборудване да представлява риск за сигурността.

Нейните главоболия обаче предоставиха рядка възможност на Samsung. Телекомуникационните компании обичайно запазват партньорствата с дружествата, с които работят при надграждането на мрежите, но много от фирмите могат да се окажат под политически натиск да направят промени.

"Разширяваме нашия мрежови бизнес, за да се възползваме от пазарните възможности, които идват в момент, в който Huawei е обект на съмнения за сигурността“, твърди един от източниците от Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още