Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Сан Марино е напът да стане първата страна в света с 5G мрежа

Telecom Italia е подписала меморандум за разбирателство с правителството на Сан Марино, за да тества нова 5G мрежа

Сан Марино е напът да стане първата страна в света с 5G мрежа

Сан Марино. Снимка: pixabay.com

Малката държава Сан Марино е напът да стане първата страна в света, чиято национална мобилна мрежа ще работи с технологията 5G, след като Telecom Italia заяви, че ще тества новата технология в страната, съобщава Financial Times.

Телекомуникационната компания Telecom Italia Mobile е подписала меморандум за разбирателство с правителството на Сан Марино, за да ъпгрейдне съществуващата 4G мрежа в подготовка за тестване на 5G услуги през 2018 г.

Тази година компанията ще удвои броя на мобилните обекти и ще инсталира мрежа от малки клетки в центъра на Сан Марино – в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО – което ще осигури гръбнака на бъдещата търговска мрежа.

Още по темата

Инвестиции в опити с 5G мрежи се влагат в цял свят, като компаниите в Южна Корея, Китай и САЩ са най-активни в изпробването на 5G технологията.

Джовани Фериго, ръководител на технологичния отдел в Telecom Italia Mobile, казва, че 5G мрежата в Сан Марино „със сигурност“ ще бъде първата в Европа.

Държавата, с население от малко над 30 хил. души, се простира на 61 кв. км, което я прави най-малката република в света.

Telecom Italia тества 5G и в Милано и Торино, но има повече свобода за експерименти в Сан Марино заради по-малкото ограничения върху използването на радио честоти, отколкото в Италия. „Трябва да проведем опитите колкото се може по-бързо“, казва Фериго.

Според него работата в Сан Марино ще изиграе критична роля в бъдещето на 5G технологиите в Италия, но и за по-широкия европейски сектор, тъй като ще бъдат уточнени стандартите за новата мрежа.

Той твърди, че Европа заема централно място за развитието на 2G технологиите, но е изгубила лидерската си позиция от компаниите от Далечния изток при ъпгрейда до 3G и от САЩ до 4G. “За 5G намерението ни е европейско лидерство в стандартизацията“, казва той.

Европейската комисия публикува план за действие за 5G мрежите миналата година, като според оценките ѝ сектори като здравеопазване, транспорт, автомобили и комунални услуги ще извлекат икономически ползи за 113 млрд. евро от технологията до 2025 г.

Очаква се изграждането на нови 5G мрежи да струва 56 млрд. евро, създавайки около 2,3 млн. работни места.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Телекомуникации 5G 5G мрежа

Последни новини

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Стартира третото издание на Vivacom регионален грант