Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

САЩ имат ограничени възможности да отговорят на Huawei в 5G битката

Решението, което обмисля Вашингтон, може да му помогне в краткосрочен план, но не и дългосрочно

САЩ имат ограничени възможности да отговорят на Huawei в 5G битката

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Вашингтон отдавна твърди, че Huawei представлява заплаха за националната сигурност. Съединените щати са на мнение, че компанията съдейства на Пекин да използва нейното телекомуникационно оборудване за извършване на шпионаж на гражданите. Huawei многократно отрете тези обвинения.

Под управлението на президента Доналд Тръмп САЩ се опитаха да убедят други държави да забранят достъпа на Huawei до следващото поколение мобилни мрежи, известни като 5G. Но успехът в тази посока е малък. Великобритания, един от най-близките съюзници на Съединените щати, обяви, че Huawei ще има достъп, но само до периферните части на 5G мрежата на страната.

Проблемът е, че САЩ не могат да предложат алтернатива и няма ясно съгласувана политика, свързана с 5G, пише Арджун Харпал за CNBC.

Скорошните предположения за действията на Вашингтон варират от придобиването на контролни дялове в основните два конкурента на Huawei – европейските Ericsson и Nokia, доподкрепа за конкурентна 5G архитектура.

Не е вярно, че Съединените щати нямат оръжия в 5G битката. Компании като Qualcomm и Intel ще произвеждат ключова част от 5G чиповете например. Но е вярно, че САЩ нямат играч, който може да предложи 5G оборудване от край до край, както Huawei.

Още по темата

Вече е късно за какъвто и да е опит за създаването на конкурент на китайския гигант в този бизнес.

Телекомуникационните компании, особено в Европа, все още са заети с 5G – огромно подобрение в мрежата, което няма да бъде евтино.

Едно от предимствата, които се твърди, че Huawei има, е цената, която според експерти е ниска заради помощта от китайската държава. Твърди се, че китайски банки предлагат изгодни финансови сделки на Huawei, което също подкрепя тази теза. Освен това Huawei държи ключови патенти за 5G и е един от най-големите играчи, които помагат за оформянето на т.нар. технически стандарти в областта през последните десет години. Това означава, че компанията ще играе огромна роля в това как ще изглежда 5G, докато светът се насочва към новото поколение мрежи, независимо дали това се харесва на Вашингтон, или не.  

В светлината на всичко това възможностите на САЩ са ограничени, що се отнася до конкурирането с Huawei и убеждаването на страните да не използват оборудването на китайската фирма.

Най-големият залог на Вашингтон сега е свързан с инвестирането на огромни суми, които могат да доведат до обединяването на компании, които вече съществуват, някои от които дори не са американски, а след това предлагането на различни пакети на отделните страни, така че да има истинска конкуренция на Huawei.

Така например може да създаде алианс между ключови американски играчи като Qualcomm и Cisco, както и някои други чужди доставчици, като Samsung, Nokia и Ericsson, а след това да подкрепи този съюз с американско финансиране, за да предлага пълен 5G пакет, изключващ Huawei.

Това може да е решение в краткосрочен план за 5G ерата, но САЩ ще трябва да решат фундаменталния въпрос каква роля искат да играят в задаващите се технологии.

Още технологични новини вижте в Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2985   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
4
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
5g ке пукне!
Както е станало с пентода -въвежда твърде ного изкривевания при ламповата технологиа и става безмислено да прават 6 и 7 решетки, щото подобрение - нету!
Та, 5джи е същата гъзария. Или нема а работи, или нема се изплати. Що нема да стане масово? Щот изземва контрола от ръцете на юзърът и го дава на админа. а в същото време иска от юзърът да плаща се едно е собственик на мрежата.
ФАНТАЗИИТЕ СА БОЛНИ И ШЕ УМРЪТ. След пентода следва транзисторът. кво ше има след 5джи? нема да е6 джи нито мощна мобилка дет ти трие задника. ПРОСТО ТИШИНА.
12
 
4
 
2
zelka007 до: дядя Вова
преди 6 месеца
дрънкат , вовата и той дрънка , сидзипин като не носи маска слага фуражка и той ... "охотника" подкараха ли го руссияните , поне с джойстик от земята ?! гледам хамериканците са засилили финансирането на skyborg ...

гледа ли онова клипче от вчера из сирийската пустош , дето обикновен транспортьор с картечница , прецака Т-72 и го обърна в бягство ... :))) ... на асад армията е гола вода ... турците са закарали най-модерните си ракетни комплекси на границата , май руссияните ще понамалят полетите ... :)))
6
 
18
 
1
преди 6 месеца
....но САЩ ще трябва да решат фундаменталния въпрос каква роля искат да играят в задаващите се технологии.

Отдавна са го решили. Да печатат зелени хартийки и да дрънкат оръжие.

Още от Телекомуникации
Лекар: Няма доказана опасност за здравето заради 5G мрежата