Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

САЩ предвиждат 1,9 млрд. долара за замяна на оборудването на Huawei и ZTE

Целта е да се минимизират рисковете за националната сигурност, твърди източник на Ройтерс

САЩ предвиждат 1,9 млрд. долара за замяна на оборудването на Huawei и ZTE

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Американските власти планират да отпуснат 1,9 млрд. долара за финансирането на програма за премахването на телекомуникационното оборудване, което според правителството носи риск за националната сигурност. Средствата са част от икономическата помощ от 900 млрд. долара, свързана с Covid-19, твърдят двама източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Освен това ще бъде подкрепено и отпускането на 3,2 млрд. долара за спешна помощ за широколентови услуги на американците с ниски доходи, потвърждават представители на Конгреса.

Законопроектът за облекчения, свързани с Covid-19, предвижда инвестирането на 7 млрд. долара за увеличаване достъпа до широколентов интернет, разкриха говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на демократите в Сената Чък Шумър. Те допълват, че програмата, насочена към домакинствата с ниски доходи, ще „помогне на милиони студенти, семейства и безработни да си позволят широколентовия интернет, от който се нуждаят по време на пандемията“.

Още по темата

През юни Федералната комуникационна комисия формално определи китайските компании Huawei Technologies и ZTE за заплаха, а с това забрани на американски фирми да използват държавния фонд в размер на 8,3 млрд. долара, за да правят покупки на оборудване от двете компании.

По-рано този месец комисията финализира правилата, които ще изискват телекомите с оборудване от Huawei или ZTE да го премахнат и заменят, но все още се чака финансиране от Конгреса.

По-рано този месец Huawei заяви, че е разочарована от решението на Федералната търговска комисия „да поиска премахването на нашите продукти от телекомуникационните мрежи. Това излага американските граждани в по-слабо обслужваните селски региони в риск по време на пандемията, когато надеждната комуникация е от съществено значение.

Източникът твърди, че програмата ще даде и месечна субсидия от 50 долара за класиралите се домакинства, „за да им помогне да си позволят широколентови услуги и устройство, което може да се свързва с интернет“.

Законопроектът ще включва и 285 млн. долара за свързване на хора от малцинствата и ще създаде Служба за широколентови инициативи за малцинствата към Националната администрация за телекомуникации и информация.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
"А1 България" придобива системния оператор "Стемо"