IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ решават дали да ползват още една част от спектъра си за 5G

Предстои да се вземе решение дали да бъде обявен търг за 2,5 GHz честоти

10:00 | 19.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералната комуникационна комисия (FCC) в САЩ ще гласува през юли дали да даде на търг ключова част от почти неизползваните 2,5 GHz спектър, за да помогне за напредъка на 5G мрежите, предава Ройтерс.

През май 2018 г. FCC гласува за освобождаването на допълнителна част от 2,5 GHz средночестотен спектър, запазен през 60-те години за нещо, известно като Образователна широколентова услуга. Ако промените се гласуват, това значи, че ще се сложи край на въпросната услуга

Председателят на FCC Аджит Пай посочи, че предложението ще донесе на потребителите по-голяма гъвкавост по отношение на това как използват спектъра.

„Ценният средночестотен спектър, достъпен за мобилни услуги, ще позволи по-ефективно и ефикасно използване на тези вълни и ще подпомогне лидерството на САЩ в 5G”, коментира той.

Миналата година Пай заяви, че FCC иска да се увери, че текущите потребители ще запазят спектъра, ще даде възможност на някои субекти да получат нови лицензи, а „след това ще предложи на търг част от останалите свободни пространства“.

Sprint използва част от честотната лента 2,5 GHz за съществуващата си 4G мрежа, както и за 5G, чието по-широко пускане предстои. Този спектър е ключова част от предложената сделка за 26 млрд. долара между Sprint и T-Mobile US и 5G плана им и не е пряко засегнат от аукциона, допълва FCC.

В писмо от 7 юни Министерството на образованието е казало на FCC, че трябва да поддържа „изискване за използването за образование“ на тази част от спектъра и предложи да се заделят приходи от продажбите на лицензи, за да се помогне на ученици, които нямат достъп до интернет, да изпълняват домашните си задачи.

Предложението на FCC ще премахне образователното изискване, коментираха властите на събитие. Не е обявено още кога ще се състои търгът, но обявиха, че предложението ще създаде „конкурентна тръжна процедура“. През тази година са планирани няколко търга на FCC.

Представителят на комисията Брендън Кар заяви миналата година, че 2,5 GHz обхватът е неизползван от половината страна, а повече от 90% от лицензите, притежавани от образователни институции са отдадени под наем на други организации.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още