IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ удължиха лиценза за бизнес с Huawei до 15 май

Предишният лиценз беше до 1 април

10:13 | 11.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че удължава лиценза, позволяващ на американски компании да правят бизнес с китайската Huawei Technologies, до 15 май, предава Ройтерс.

Американското министерство на търговията издаде серия от удължавания на временния лиценз, а предишното такова беше до 1 април. Huawei, която е вторият по големина производител на смартфони в света, също така е главен производител на телекомуникационно оборудване, който предлага 5G мрежови технологии.

След като през май 2019 г. Съединените щати добавиха Huawei в "черния списък", позовавайки се на опасения за националната сигурност, Министерството на търговията позволи покупката на някои произвеждани в САЩ стоки в опит да минимизира проблемите за своите клиенти, много от които управляват мрежи в различни точки на страната.

Отделно от това министерството потърси публични коментари за това дали да издаде бъдещи удължавания на лиценза и попита какво ще е “влиянието върху вашата компания или организация, ако временният генерален лиценз не бъде удължен?” Освен това ведомството отправи въпроси и за това какви ще са разходите в случай на спиране на лиценза.

Министерството твърди, че лицензите позволяват на телекомите да продължават да обслужват част от най-отдалечените райони на САЩ.

През май американският президент Доналд Тръмп подписа документ, забраняващ на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от фирми, които се предполага, че могат да представляват риск за националната сигурност. Администрацията на държавния глава призова многократно чуждестранни правителства да забранят достъпа на Huawei до изграждането на техните 5G мрежи.

Вижте още технологични новини във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още