IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сателити на ESA и SpaceX избегнаха удар в Космоса на косъм

Специалисти на Европейската космическа агенция са увеличили височината на спътника Aeolus, за да прелети над този на американската компания

08:29 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив 

Драматична сцена в космоса: сателит на Европейската космическа агенция (ESA) едва избягва сблъсък със спътник на SpaceX. Три месеца, след като основателят на  Space Exploration Technologies Corp. Илон Мъск изстреля 60 сателита в космоса за създаването на своята мрежа за глобален интернет, в Космоса започва да става пренаселено.

Така късно вечерта в понеделник ESA написа в Twitter, че двигателите на спътника за наблюдение на Земята Aeolus е трябвало да бъдат задействани, за да се избегне евентуален сблъсък с един от спътниците Starlink на SpaceX, предава Bloomberg.

„Експерти от нашия екип за космически отломки изчислиха риска от сблъсък между тези два активни спътника и решиха, че най-сигурният вариант за Aeolus е да увеличи височината на позицията си и да прелети над спътника SpaceX“, пишат специалистите от ESA. Маневрата е била успешна и Aeolus предава, както прави обичайно, научни данни.

Въпреки че ESA пояснява, че това е първият път, когато е извършвала маневра за избягване на сблъсък, за да защити един от своите спътници от сблъскване с друг спътник, агенцията очаква тези опасности да станат толкова чести, че използването на ръчен процес ще бъде невъзможно. И наистина – понеже броят на спътниците непрекъснато нараства, ESA вече се готви да автоматизира този процес (по издигането на спътниците във височина, б. ред.), използвайки изкуствен интелект. 

Ръководената от Илон Мъск SpaceX изстреля първите 60 от своите спътници StarX през май, като изпревари колегата си - милиардера Джеф Безос и неговата компания Amazon.com Inc., които преследват подобно начинание, наречено Project Kuiper.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още