Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise

Американската компания предлага за втория по големина швейцарски оператор 6,3 милиарда евро

Сделка за милиарди: Liberty Global купува швейцарския телеком Sunrise

Снимка: Sunrise

Голямо поглъщане се очертава на швейцарския телекомуникационен пазар. Американският кабелен оператор Liberty възнамерява да похарчи 6,8 милиарда франка (6,3 милиарда евро) за Sunrise Communications Group AG - номер две на швейцарския телекомуникационен пазар. В сряда бордът на директорите на Sunrise препоръча на акционерите да приемат офертата от 110 франка на акция в брой.


„Съветът на директорите е убеден, че офертата е в най-добрия интерес на нашите акционери и че служителите на Sunrise имат възможността да бъдат част от напълно конвергентен национален шампион“, заяви президентът на концерна Томас Майер. Сделката ще създаде компания с размер и инфраструктура, която да се конкурира с лидера на пазара Swisscom, пише Financial Times.

Офертата съответства на премия от 32 процента в сравнение със средно претеглената цена на акциите за последните 60 търговски дни, обясни Sunrise. Основният германски акционер Freenet пое ангажимент да продаде своя пакет в Sunrise от около 24 процента на Liberty. Сделката зависи от едно условие - американците да получат две трети от акциите, а властите да одобрят сливането.


Още по темата


Sunrise може да се върне на борсата по-късно след поглъщането. “Шансовете за това са много добри", заяви шефът на Liberty Майк Фрис в сряда. „Нямаме проблем с дружества, които са листнати на борсата, нашето дъщерно дружество в Белгия е борсова компания”.

В предборсовата сесия акциите на Sunrise поскъпнаха с четири процента до 82,50 евро. Към 12 часа книжата поскъпват с цели 25%.

През миналата година швейцарският телеком се опита да поеме швейцарското дъщерно дружество за кабелна телевизия UPC на Liberty за 6,3 милиарда франка. Но след кампания на Freenet тя не успя да получи достатъчно подкрепа за трансакцията от собствениците си. Сега Liberty иска да погълне цялата Sunrise.

Финансов съветник на Sunrise по сделката е Deutsche Bank, докато адвокатската кантора Lenz & Staehelin действа като правен съветник.
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
SAP Business One от А1 - лесен за използване софтуер за управление на бизнеса