IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Globul официално е приключила

С продажбата OTE намалява нетния си дълг до по-малко от 2 млрд. евро

10:39 | 01.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката за Globul официално е приключила

Гръцката компания OTE, която е и най-големият телекомуникационен оператор в Югоизточна Европа, официално потвърди, че е приключила с трансфера на 100% от Cosmo Bulgaria Mobile EAD (Globul) и Germanos Telecom Bulgaria на норвежката група Telenor. Компаниите са получили одобрение за сделката от страна на компетентните органи.

Продажната цена е в размер на 717 милиона евро, като сумата е шест пъти по-висока от очакваната за 2013 г. EBITDA на продадената компания. Стойността се оценява от ОТЕ като "изключително привлекателна", тъй като парите ще отидат за покриване на част от дълговете на компанията. 

„Успешното приключване на продажбата на Globul на тази оптимална цена е значителна стъпка в преследването на стратегията за рефинансиране на ОТЕ, като добавя допълнителнта стойност към групата. В същото време тя осигурява продължаващото добро представяне на Globul на далекосъобщителния пазар в България, като член на групата Telenor - силен и надежден доставчик на телекомуникации, в полза на клиентите и служителите“, коментира сделката главният финансов директор на OTE Бабис Мазиракис.

По думите му, със завършването на тази сделка ОТЕ намалява нетния си дълг на по-малко от 2 милиарда евро, или с повече от 50% от началото на 2011 г. насам. Сега гръцката компания ще насочи фокуса си върху генериране на силни парични потоци, за да осигури постигането на целите за финансовата година.

Сделката за българския оператор бе обявена в края на април, когато стана ясно, че Telenor Group подписа споразумение с ОТЕ за придобиването на Globul за сумата от 717 млн. евро без приспадане на парични средства и задължения. В Централна и Източна Европа Telenor Group вече присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на дела на приходите от пазара на мобилни комуникации в последните две страни.

Към момента Globul има 4,6 млн. абонати и пазарен дял от 36%, а приходите ѝ за 2012 г. възлизат на 377,6 млн. евро. Печалбата преди данъци, такси и амортизации за същата година възлиза на 135 млн. евро.

Преди по-малко от месец стана ясна и първата голяма промяна в българския оператор, когато Telenor назначи за нов главен изпълнителен директор на Globul Стайн Ерик Велан.

Норвежците бяха активни в България от началото на годината. През март дъщерната компания Telenor Satellite Broadcasting (TSBс) подписа споразумение за сателитна трансмисия с Neterra за навлизане на пазара на DTH телевизия в страната. Проектът на Telenor и Нетера „W1" ще предложи повече от 60 телевизионни канала, като съвсем скоро ще обогати листа и с медии в HD качество. Услугите ще се предлагат на спътника THOR 6, разположен на 1˚ Запад - една от най-бързо развиващите се орбитални позиции в Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
Да ти бяха отрязали пръстите поне, да спреш да пишеш едно и също нещо по 100 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Telekom Austria, Mtel ме заплашваха с рязане на пръсти ако не уяаствам в картелът им на Българския пазар. Същото е и на банковия пазар, където банките са регистрирани в Австрия , Уникредито, Райфайзен, ДСК (Унгария) заради банковата тайна и картела и престъпленията, които правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още