IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за T-Mobile US е под въпрос

Sprint се натъква на осезателно противодействие от страна на регулаторите

14:36 | 10.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката за T-Mobile US е под въпрос

Плановете на американската телекомуникационна група Sprint за придобиването на по-малкия конкурент T-Mobile US може да ударят на камък заради опасенията на регулатора. Sprint ще провери отново дали проектът има смисъл в светлината на развиващите се антитръстовите опасения, заявяват запознати със случващото се лица.

Директорите на Sprint Масайоши Сон и Дан Хесе са се срещнали през януари с органите заради плановете и винаги са знаели, че планираното придобиване на T-Mobile в САЩ не е просто разходка. Но силата на насрещните ветрове сега ги е изненадала, казва информиран източник, цитиран от Ройтерс. Сега страните в сделката трябвало първо да преработят информацията.

Въпреки това съпротивата на регулатора не значи задължително край на плановете. Компанията-майка на Sprint - Softbank на Масайоши Сон може да държи на проекта, тъй като възможностите за растеж в Съединените щати са ограничени без такава покупка. Ако всички продължат да преследват целта, може да отнеме седмици или дори по-дълго време преди Sprint да промени стратегията и аргументите си до задоволително за регулатори равнище, казват още информираните източници. 

Sprint и дъщерната на Deutsche Telekom компания T-Mobile US се аргументират, че при едно тяхно сливане двете водещи компании Verizon Wireless и AT&T Inc ще имат по-силен конкурент на американския пазар. Щатските органи обаче застъпват засега тезата, че наличието на четири национални оператори е важно, за да остане пазарът конкуретоспособен.

По време на срещата с мениджърите на Softbank органите са посочили, че сливането на Sprint и T-Mobile US може да се сблъска с неприятности. В момента органите не желаят да коментират повече темата.

По принцип Министерството на правосъдието на САЩ преглежда сливанията най-общо за възможните неблагоприятни ефекти върху конкуренцията. Обикновено органът често се изказва срещу подобни сливания, какъвто е случаят сега със Sprint. Министерството обаче винаги полага големи усилия да не залитне твърде силно в една посока, преди сделката да е напълно прегледана.

Японската Softbank придоби Sprint през миналото лято. Мениджърър Масайоши Сон се счита за водещата сила зад опитите за сливане на Sprint и T-Mobile. Softbank и Deutsche Telekom, които държат заедно около две трети в T-Mobile US, вече водиха начални преговори за сделката.

През тази седмица се очаква и Softbank, както и Sprint, да представят финансовите си резултати. При това инвеститорите внимателно ще търсят улики за сделка с T-Mobile US в годишните доклади. Перспективите за сливане на двете дружества удариха значително по цените на акциите.

Отдавна се спекулира за сделка между Sprint и T-Mobile US. През декември информиран източник заяви, че американският концерн подготвя оферта за дъщерното дружество на Deutsche Telekom. Преди две седмици пък се появи информация, че Sprint е получил най-малко две предложения от банки за това как компанията може да осъществи във финансово отношение поглъщането на по-малкия конкурент. Предложенията се основават на сделка в размер на 50 милиарда долара. От тази сума около 31 млрд. долара ще е за самата T-Mobile, а добавени ще са още около 20 милиарда долара за рефинансиране на дълг на T-Mobile.

Заедно Sprint и T-Mobile биха имали почти 53 млн. потребители на договор – това са най-печелившите клиенти. Но и в случай на сливане операторът ще е далеч зад Verizon Wireless с около 95 млн. клиенти и AT&T с около 72 млн. клиенти на договор.

Според информация на Ройтерс и американският доставчик на сателитна телевизия Dish визира едно евентуално поглъщане на оператора, който има борсова оценка от около 26 млрд. долара. Вероятно опасенията на антитръстовите органи на САЩ ще са по-малки при поглъщане от страна на Dish, тъй като дружеството не е активно на пазара на мобилни телефонни услуги. Експертите виждат по-големи евентуални проблеми при сливането на T-Mobile и Sprint, защото тяхната пазарна мощ ще нарасне. 

Повече за корпоративния сектор в САЩ вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още