Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Ще спечели ли психологическата стратегия на Тръмп срещу Huawei

В Европа не откриват рискове китайците да изграждат 5G системата им, посочи експертът по киберсигурност Спас Иванов

гледано: 5819   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

САЩ все още е най-големият глобален телекомуникационен пазар, като може би Китай ще го догони в следващите 1-2 години. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Още по темата

„В един момент трябва всички телекоми да се преоборудват към 5G. Това налага да се избере изпълнител. Да, Huawei е наистина най-атрактивен такъв като цени и срокове. Но в един момент Америка да отказва да изтекат огромно количество пари към Китай, а това е част от стратегията на Тръмп. Най-лесно е да се обвини потенциалния доставчик в случая в нарушение на сигурността“,  коментира експертът.

Генезисът на сблъсъка между непокорните

"Историята датира от 2012 г., когато британската компания Biosystems беше хакната и от там бяха извадени чертежите и различни информационни системи за оборудване на F-35. Подозираше се, че част от оборудването от Huawei е допринесла за този хак. Huawei е един от малкото видове смартфони, които не ползват американски процесори. Ударът срещу него по всяка вероятност ще бъде платен от американските потребители. Този удар означава избор на алтернативен доставчик. Всички от другите доставчици произвеждат части или целите компоненти в Китай", смята Спас Иванов.

Той посочи, че Huawei в момента има около 200 хиляди души персонал, от които 80 хиляди са съсобственици. „Самите служители се чувстват ангажирани с успеха на компанията и това прави моделът на компанията безпрецедентен, конкурентен и гъвкав“, поясни още специалистът.

САЩ срещу Huawei на европейска територия

Спас Иванов е на мнение, че въпреки оставката на британският министър на отбраната Гевин Уилямсън сериозен удар по амбициите на Тръмп нанесе британският комитет по сигурност, който заяви, че не открива рискове Huawei да изгражда тяхната 5G система, но само в хардуерно отношение. „Франция също не открива особени притеснения“, потвърди той.

Какво се случва в света на телекокомуникациите ще разберете от видео материала.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
По - интересно е ако не успее.

Още от Телекомуникации
Избор и смяна на пенсионен фонд в България вече може да се правят дигитално и от телефона