Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Швейцарският ALSO Holding AG купува българския "Солитрон"

Засега няма информация за цената на сделката, чрез която ALSO засилва експанзията си в Източна Европа

Швейцарският ALSO Holding AG купува българския "Солитрон"

Снимка: Pixabay

Швейцарският ALSO Holding AG придобива най-големия български IT дистрибутор „Солитрон“, съобщиха от чуждестранната компания. С приходи от 110 млн. евро за миналата година и пазарен дял от над 30% „Солитрон“ e най-големият български IT дистрибутор, а със сделката ALSO напредва последователно в разширяването на източноевропейския си бизнес.

Основаната през 1991 г. в София българска компания утрои приходите си между 2011 и 2018 г. Като дистрибутор с около 120 служители днес компанията продава продукти и решения от над 50 производители. „Солитрон“ също така предлага и свои комплексни услуги, консултации и обучение.

„Солитрон България" е един от най-успешните и най-големи дистрибутори в България, с пазарен дял от над 30% и непрекъснат ръст през последните шест години", казва Густаво Мьолер-Хергт, главен изпълнителен директор на ALSO Holding AG.

„С придобиването изпратихме още един силен сигнал за нашата експанзия в Източна Европа. Като дистрибутор на решения компанията не само предлага хардуер и софтуер, но и притежава компетентност за първокласни услуги. По този начин "Солитрон" подкрепя амбицията ни да станем водещ дистрибутор на цялостни решения в Европа за нашите партньори“. 

С придобиването (което подлежи на обичайно регулаторно одобрение) ALSO засилва позициите си в многообещаващите източноевропейски пазари. В резултат, след приключване на придобиването на "Солитрон" и ABC DATA, ALSO ще бъде представена в почти всички страни от Източна Европа с изключение на Русия. Обемът на пазара в тези страни е общо около 30 млрд. евро, което дава обещаващи перспективи за растеж.

Базираната в Емен, Швейцария, ALSO Holding AG свързва доставчици и купувачи в ИКТ индустрията. Тя предлага на повече от 100 000 клиента достъп до хардуер, софтуер и ИТ услуги от над 550 производители. Клиентите могат да се възползват освен от традиционнaтa дистрибуторска гама, и от широк набор услуги, персонализирани за тях, включително в областта на логистиката, финансите и ИТ. ALSO е представен в 18 европейски страни и през 2018 г. има около 4 000 служители, а генерираните общи приходи за миналата година са за около 9,175 млрд. евро. Главен акционер на ALSO Holding AG е Droege Group от Дюселдорф.

Droege Group е основана през  1988 г. и е независима консултантска и инвестиционна компания, напълно семейна собственост. Фирмата оперира като специалист по програми за трансформация по поръчка с цел повишаване на корпоративната стойност. Компанията осъществява преки инвестиции с дялово участие в групови дъщерни дружества и средни предприятия. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
С навлизането на IT технологиите трябва да се обръща повече внимание на заетостта и влиянието им върху нея. Иначе това е обнадеждаваща новина, дано да секторът се развие в по-значими мащаби за района.

Още от Телекомуникации
Мадуро: Ще разработваме 4G с помощта на Huawei