IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Система за пълна автоматизация на дома разработи българска компания

След седмица проектът заминава за Сингапур на изложение за високи технологии

11:35 | 22.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Система за пълна автоматизация на дома разработи българска компания

Достъпна система за автоматизация на дома създаде българска компания за телекомуникации. След седмица проектът заминава за Сингапур, с амбициите да покори най-голямото изложение за високи технологии в Азия, каза за БТА Димитър Димитров - изпълнителен директор на компанията Allterco, създала "She" - иновативната система за контрол на дома. 

Димитров обясни, че системата ще спести средства на потребителите за осветление и за отопление. Всичко това ще се постига със специални сензори.

Едно от предимствата е, че хората не трябва да подменят електроуреди. Системата ще работи еднакво добре както със старите уреди, така и с последните модели. Всичко, от което се нуждае човек, за да я използва, e смарт телефон или таблет, допълни Димитров. 

„Преди малко повече от 9 месеца решихме да автоматизираме нашия офис. Целяхме не просто да си отключваме вратата с телефона или да изключваме осветлението, искахме наистина да го контролираме изцяло - от входната врата, през осветлението, контактите, гаражните врати, алармената система, щорите в конферентната зала, кафе машината, телевизора и мултимедията в залата за отдих. Целта ни беше да направим нашето работно място не само още по-удобно, но и да намалим значително разходите за електричество, отопление и цялостна поддръжка, коментира Димитров.

При проучване на пазара е станало ясно, че има такива системи, но те са скъпи и сложни. Например единият вариант бил да се купи централно устройство и след това периферията - работещи по Z-Wave стандарт устройства. Цената била между 150 и 500 евро за контролер, а за всеки аксесоар над 50 евро. Вторият начин бил да се купят много и различни устройства, които работят с приложения и са на доста по-приемливи цени от Z-wave продуктите. Проблемът обаче, е че за осветлението ще трябва едно приложение, за контактите друго, за алармената система - трето.

„За нас автоматизация означава, когато системата отчете, че няма никого в стаята - да загаси осветлението. Когато заспиват обитателите на дома или всички в офиса си тръгнат - системата да намалява температурата, а час преди да се събудят или преди началото на работното време - отново да започне да се покачва“, обяснява той.

Затова експертите решили да създадат достъпна и лесна за употреба система, която може да управлява дома или офиса с едно приложение и да е на цена, която може да си позволи почти всеки българин.


"She" е първата високотехнологична система за автоматизация на дома, създадена от българска компания. И не само, че ще се предлага на достъпни цени, но и самата тя ще спестява много разходи. Разработката интегрира заедно: сензор за осветеност, с който светвате и угасвате лампите, когато вие пожелаете; сензор за температура, с който пускате отоплението един час преди да се приберат всички и пестите до 30% от месечната сметка за ток и парно; сензор за влажност на въздуха; сензор за чистота на въздуха по 18 критерия; сензор за движение; интернет приемник; RF трансмитер и IR трансмитер за контрол над всички дистанционни управления, които работят с инфрачервени лъчи или радиочестотни вълни - телевизор, климатик, гаражна врата и др.“, казва Димитър Димитров.
Той твърди, че за първи път в света се поставя слот за 3G SIM карта, с който дори човек да няма достъп до интернет, системата го държи в течение за всичко, което се случва в дома му.

Благодарение на датчика за движение и датчиците за врати и прозорци, системата ще отчете веднага, ако крадец нахлуе в дома и ще изпрати сигнал не само до всички жители на къщата, но и до СОТ и до 112. Сигнал ще подават при необходимост и датчиците за пожар, дим, изтичане на газ и наводнение.

Системата дава възможност за наблюдение и управление от всяка точка на света. В случай на неотложна ситуация тя ще информира веднага чрез нотификация и SMS. А дори поради авария да се преустанови електроподаването, батерията в централния контролер издържа до 6 часа - за да продължи да пази къщата, докато захранването се възстанови отново, хвалят се създателите й.

Контролерът, ако излезе от дома, не работи на друго място. А за да управлявате мобилното приложение, пък трябва да въведете име и парола, така че дори да загубите телефона си, домът ви остава защитен, допълва изпълнителният директор на компанията.

Той пояснява, че системата ще се предлага на пазара в различни пакети в зависимост от нуждите и изискванията на потребителите. Те ще могат да избират между оборудване само за сигурност, само за енергийна ефективност, само за контрол на осветлението и електроуредите, както и пълен пакет от всички услуги и продукти.

Преговорите с мобилните оператори и други доставчици на комунални услуги - като кабелни телевизии и интернет доставчици текат с пълна сила, така че пускането на пазара предстои съвсем скоро. Идеята е срещу абонамент в рамките на десетина лева на месец всеки човек да може да си инсталира системата у дома, твърди компанията.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Може ли една снимка, че се чудя дали е този Диммитър който си мисля :) Димитър Димитров обаче е име, което едва ли е уникално :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
jorkata_investor
преди 8 години
Евалата. Желая на господата много успехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още