IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Skype и WhatsApp могат да се сблъскат със същата регулация като телекомите

Услугите, предлагащи възможност за разговори, са обект на обсъждане в ЕС

09:14 | 13.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Чат услуги като Skype на Microsoft и WhatsApp на Facebook ще се сблъскат с по-стриктни правила за това как управляват данните на потребителите във връзка с нови закони, които ще бъдат предложени от Европейския съюз (ЕС), показва документ, с който Ройтерс разполага.

От ЕС искат да разширят част от правилата, които сега се отнасят до телекомуникационните оператори. Идеята е те да обхванат и уеб компаниите, предлагащи разговори и чат, или т.нар. "Over-The-Top" (OTT) услуги, вижда се от документа. 

Онлайн услугите ще трябва да гарантират конфиденциалността на комуникациите и да получават съгласието на потребителите да обработват данни за местоположението им, съобразявайки се с разпоредби, включени в отделен закон за защита на данните, който ще влезе в сила през 2018 г.

Телекомите отдавна се оплакват, че компании като Google, Microsoft и Facebook са по-слабо регулирани, въпреки че предлагат подобни услуги.

Телекомуникационните компании призовават регулацията в ЕС, която се прилага за тях и е известна като Директивата за електронните лични данни, да бъде отменена или да бъде разширена, така че да обхване и другите играчи на пазара.

„Това създава празнота в защитата на поверителността на данните на потребителите на тези услуги“, посочва се в документа, като се имат предвид чат услугите.

"Нещо повече, това създава условия на неравнопоставеност между тези доставчици и електронните комуникационни услуги, тъй като услуги, възприемани от потребителите като еквивалентни по функции, не се подчиняват на едни и същи правила“, пише още в документа.

Говорител на Европейската комисия (ЕК) отказва да коментира текстовете, но твърди, че целта на преразглеждането на регулацията е да се адаптират правилата за защита на данните, които влизат в сила през 2018 г. и опростяват разпоредбите за бисквитките.

Съгласно сегашните правила телекомите нямат право да използват потребителски данни, за да предоставят допълнителни услуги и да печелят повече. Промените обаче могат да им позволят да ползват данните на клиентите им с тяхно съгласие.

Освен това новата регулация ще премахне задължението на уебсайтовете да питат посетителите за разрешение за ползване на бисквитки в браузърите чрез банер, ако потребителят вече е дал съгласието си чрез настройките за поверителност на уеб браузъра.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още