IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank и Deutsche Telekom сливат американските си телекоми

Sprint, собственост на японската банка, планира да купи над 50% от капитала на T-Mobile за 16 млрд. долара

14:43 | 12.07.14 г.
SoftBank и Deutsche Telekom сливат американските си телекоми

Японската SoftBank е подписала предварително споразумение с Deutsche Telekom за сливането на филиалите им в САЩ - Sprint  и T-Mobile, съобщи германското онлайн издание The Local без да дава повече подробности по финансовите параметри на сделката. 

По информация на японското финансово издание Nikkei  SoftBank ще купи над 50% от капитала на T-Mobile за сумата от 1,7 трилиона йени (16 млрд. долара) чрез своя телеком Sprint. Осем финансови институции ще подкрепят сделката с кредитна линия на стойност около 4 трилиона йени, допълва изданието. 

Deutsche Telekom притежава дял от почти 67% от капитала на T-Mobile.

Сделката ще обедини третата по големина телекомуникационна компания в САЩ (Sprint) и четвъртата – T-Mobile, посочва още The Local. Двете компании ще имат общо около 100 млн. абонати. Лидери на пазара са Verizon и AT&T.

Обединението обаче трябва да получи разрешение от страна на регулатора на комуникационния сектор – Федералната комисия по комуникации. От друга страна Министерството на правосъдието в САЩ ще трябва да се произнесе относно допустимостта на сделката по отношение на това дали ще наруши нормалната конкуренция на пазара.

SoftBank придоби Sprint през юли 2013 година за сумата от 21,6 млрд. долара.

От своя страна T-Mobile е част от Deutsche Telekom от 2001 година. Тогава германският оператор придоби VoiceStream Wireless за сумата от 35 млрд. долара. Година по-късно Deutsche Telekom прекръсти компанията на T-Mobile.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още