IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Softbank и Deutsche Telekom водят преговори за T-Mobile US

Сделката за 67% от T-Mobile US се оценява на около 50 млрд. долара

09:53 | 20.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Softbank и Deutsche Telekom водят преговори за T-Mobile US

Японската телекомуникационна компания Softbank води преговори с Deutsche Telekom за покупката на T-Mobile US, предава агенцията за финансови новини Bloomberg.

Softbank води директни преговори с Deutsche Telekom за преодоляване на пречките, свързани с възможното поглъщане на мобилното й дъщерно дружество в САЩ, предаде агенцията в неделя, позовавайки се на хора, запознати със ситуацията.

Японците искат да слеят T-Mobile US с техния наскоро придобит американски мобилен оператор Sprint. Въпреки че Softbank вече си е осигурила финансиране за сделката от страна на банките, все още може да отнеме месеци, докато не бъде постигнато съгласие, цитира агенцията вътрешни източници. Deutsche Telekom първоначално не е открита за коментар.

Германският оператор все още държи 67 процента от акциите на борсово котираната T-Mobile US, но иска да се изтегли рано или късно от американския силно конкурентен пазар. Онлайн сайтът Wall Street Journal Deutschland предаде в петък, че Sprint е получила финансиране най-малко от две банки за финансиране на предложението за поглъщане. При това цената на покупката се оценява на около 50 млрд. долара. Подробностите за евентуалната оферта обаче все още не са известни.

Чрез едно евентуално сливане Sprint може да навакса изоставането си от двамата лидери на пазара Verizon и AT&T и да спести много пари чрез взаимно свързване на мрежите. Но според различни спекулации не само Sprint има интерес към T -Mobile US. Според информация на Ройтерс и американският доставчик на сателитна телевизия Dish визира едно евентуално поглъщане на оператора, който има борсова оценка от около 26 млрд. долара. Вероятно опасенията на антитръстовите органи на САЩ ще са по-малки при поглъщане от страна на Dish, тъй като дружеството не е активно на пазара на мобилни телефонни услуги. Експертите виждат по-големи евентуални проблеми при сливането на T-Mobile и Sprint, защото тяхната пазарна мощ ще нарасне.

Бившото проблемно дете на Deutsche Telekom междувременно разцъфтя, привличайки тълпи от клиенти. Базираната в Бон компания вложи милиарди евро в обновяването на T-Mobile US. Недобре развитата мрежа бе разширена и бяха предложени нови ниски тарифи. След като планираната продажба за 39 млрд. долара на гиганта AT&T се провали в края на 2011 г. заради опасенията на антитръстовите власти,  T-Mobile US запази старите си клиенти и успя да спечели нови. Загубата на американския мобилен оператор за третото тримесечие се сви рязко, след като компанията продължи да привлича нови клиенти, а приходите ѝ бяха подкрепени от сливането й с MetroPCS Communications Inc. по-рано тази година. 

Наскоро T-Mobile разкри намерението си да започне да предлага iPad моделите на Apple заедно с безплатен интернет за 200 МВ. Впоследствие от компанията обясниха, че ще предлагат 16-гигабайтовите версии на iPad Air и iPad mini без първоначална вноска и месечни такси от съотвено 26,25 и 22,08 долара.

Повече за Deutsche Telekom и други корпоративни новини вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още