Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

SoftBank придобива 4,5% в Deutsche Telekom в суапова сделка

Германският телеком получава 45 млн. акции в T-Mobile US

SoftBank придобива 4,5% в Deutsche Telekom в суапова сделка

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският конгломерат SoftBank Group придобива 4,5% дял в Deutsche Telekom в суапова сделка, чрез която германският телеком ще увеличи дела си в T-Mobile US, пише Bloomberg.

Германският оператор ще получи общо 45 млн. акции от T-Mobile US за общо 240 млн. от своите книжа.

Deutsche Telekom ще получи още 20 млн. акции от третия по големина американски телеком, използвайки средствата от продажбата на T-Mobile Netherlands, обяви SoftBank, цитирана от Ройтерс.

Споразумението ще даде на японската компания достъп до близо 300 млн. клиенти, включително 95 млн., които плащат за услугите на Deutsche Telekom, обяви още гигантът.

Още по темата

След приключване на споразумението SoftBank ще разполага с 4,5% от Deutsche Telekom и около 3,3% от T-Mobile, които може да се повишат до 6,9% в зависимост от това дали американският оператор ще постигне определени цели.

Цената на акциите на японския инвестиционен гигант нарасна с 8,7% в резултат на новините, а това е най-голямото ѝ дневно изменение от декември насам. Стойноста на книжата на Deutsche Telekom се повиши с 2,4% преди началото на борсовия ден във Франкфурт.

„Това е много привлекателна сделка за Deutsche Telekom и нейните акционери за допълнително възползване от потенциала за създаване на стойност от T-Mobile US и отвъд това“, коментира главният изпълнителен директор на оператора Тим Хьотгес. „Но ние не само увеличаваме дела си в T-Mobile US – ние приветстваме SoftBank като нов ключов инвеститор и стратегически партньор в Deutsche Telekom”.

 “Това е знакова трансакция, която е истинска победа за нашето портфолио от компании, за SoftBank и Deutsche Telekom”, коментира главният изпълнителен директор на SoftBank Марсел Клоре.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
А1 България отчете ръст на приходите и печалбата, но със забавен темп