IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sprint се отказа от преследването на сделка за T-Mobile

T-Mobile пък счита офертата на френската Iliad на стойност 15 млрд. долара за твърде ниска

15:53 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Sprint се отказа от преследването на сделка за T-Mobile

Американският мобилен оператор Sprint се отказа от преследването на сделка за конкурента T-Mobile US предвид факта, че регулаторните пречки пред сделката се оказват твърде големи.

Невъзможността на двете компании заедно да кандидатстват за честоти се оказа последната капка, която е преляла чашата, в преценката на компанията, че ще ѝ е трудно да получи регулаторно одобрение, предава CNBC, позовавайки се на свой източник. Операторът и компанията майка Softbank са стигнали до заключението, че много трудно ще постигнат съгласие за сделката от регулаторите, пише и Wall Street Journal, като също цитира свой източник. 

В продължение на месеци Sprint работеше над оферта за придобиване на американската дъщерна компания на Deutsche Telekom. Предложението се базираше на цена от 40 долара за акция, с което T-Mobile би била оценена на 32 млрд. долара. 

Едва през миналата седмица Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) заяви, че ще предложи правила, които ще предотвратят възможността Sprint и T-Mobile да участват заедно в така важния предстоящ търг за честоти.

„Сделката Sprint-T-Mobile е определено чисто регулаторен проблем. Министерството на правосъдието им каза, че при успех, ще поставят летвата твърде високо, а комисията им заяви, че няма да имат право да участват заедно в търга за честотите”, коментира Скот Нейшънс, директор на NationsShares.

„Така че, какво ще стане оттук-нататък с T-Mobile? Знаем, че са обявени за продажба. Най-добрият вариант вероятно би бил европейски купувач. Част от проблема, е че Sprint и T-Mobile са се прицелили в ниския сегмент на телефонния пазар в САЩ, така че ако това устройва чуждестранен купувач, може и да видим сделка за T-Mobile”.

Предполага се, че сега Sprint ще замени своя главен изпълнителен директор Дан Хесен. По-късно в сряда, или в четвъртък, групата ще публикува официално изявление, твърдят вътрешни източници.

Антитръстовите условия за придобиванията са високи, тъй като след такива сделки се очаква цената на услугата да се повиши. Преди три години T-Mobile US трябваше да бъде придобит от лидера в бранша AT&T за 39 млрд. долара. Тогава обаче властите на САЩ блокираха продажбата с аргумента, че в САЩ трябва да има най-малко четири национални мобилни оператора.

Във вторник също стана ясно, че T-Mobile счита направената от френската компания Iliad оферта от 15 млрд. долара за твърде ниска и затова няма да предостави възможност за извършване на дю дилиджънс (пълен правен и финансов анализ - бел. ред.)   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още