Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Създателят на системата за контрол на дома She планира IPO на БФБ

Българската компания за телекомуникации Allterco е внесла проспекта в КФН в началото на седмицата

Създателят на системата за контрол на дома She планира IPO на БФБ

Системата за автоматизация на дома She, най-известният засега продукт на Allterco. Снимка: Allterco.com

Българската компания за телекомуникации Allterco, създала иновативната система за контрол на дома She и интелигентния детски часовник MyKi („Майки“ - бел. ред), планира листване на Българската фондова борса (БФБ), научи Investor.bg от трима независими източници.

Проспектът за първичното публично предлагане (initial public offering, или IPО) е внесен за разглеждане в Комисията за финансов надзор (КФН) в понеделник, коментират пред Investor.bg лица, запознати с процеса, но пожелали анонимност заради ранния етап на подготовката за излизане на борсата. Посредник е "Карол".

Allterco е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ. 

Още по темата

Клиенти на компанията са мобилни оператори, медийни компании, рекламни и медийни агенции, компании, предлагащи мобилни плащания, малки и средни предприятия, държавни агенции, банки и други финансови институции, производители на домашни уреди и хранителни стоки. Тя има уникална позиция в мобилната и развлекателната индустрия, като поставя акцент върху търговското и техническото обезпечаване на мобилни и развлекателни продукти и услуги. Изпълнителен директор на холдинга и основател е Димитър Димитров. 

Адресът на компанията в България е в София - бул. „България“ 109, бизнес център „Вертиго“, ет. 8.

Двата топ продукта

She е първата високотехнологична система за автоматизация на дома, създадена от българска компания. Разработката ѝ интегрира сензори за осветеност, температура, влажност и чистота на въздуха, движение, интернет приемник, трансмитер за контрол над всички дистанционни управления, които работят с инфрачервени лъчи или радиочестотни вълни като телевизор, климатик, гаражна врата и други.

Системата за автоматизация на дома She спестява средства на потребителите за осветление и отопление, като работи както със стари, така и с нови уреди. Тя се използва чрез смартфон или таблет. Системата дава възможност за наблюдение и управление от всяка точка на света.

Друг от известните продукти на разработчика е MyKi – GSM/GPS часовник, който може да бъде контролиран, наблюдаван и настройван от всеки смартфон или таблет, както и през уеб браузер отвсякъде и по всяко време, и който се грижи за спокойствието на родителите. Джаджата поддържа и обаждания от и към номера, разрешени от родителите. Има и функции като крачкомер, разход на калории, изминато разстояние и качество на съня на детето. 

Allterco бе и една от малкото български компании, които участваха на тазгодишния Mobile World Congress в Барселона. 

Холдинговата структура

Allterco е холдинг, който обединява под шапката си няколко дружества, повечето от тях специализирани в технологичния сектор.

Една от компаниите от холдинга е "Теравойс", която осъществява SMS игри в сътрудничество с мобилните оператори. "Алтерко финанс" пък е специализирана в счетоводство. Allterco Robotics e производителят на She.
 
Според финансовия отчет на "Алтерко" за 2014 г. (последния наличен) компанията отчита приходи за 1,94 млн. лева. Печалбата е 740 хил. лева.   

В края на 2015 г. в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитров коментира, че "България е прекрасен пазар за старт-ъп компании заради добрата цена на труда и данъците, но пазари трябва да се търсят извън страната". Една технологична компания може да пробие и на най-конкурентния пазар с гъвкавост, постоянство и бързина, убеден е той.

IPO-то на Alterco би било второто от сектора на информационните и телекомуникационни технологии за последната година, след като през есента на 2015 г. на БФБ излезе софтуерният разработчик Сирма Груп Холдинг АД. През ноември "Сирма Груп Холдинг" АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата, с което едно от малкото първични публични предлагания на Българска фондова борса (БФБ) от 2013 г. насам бе успешно. 

В интервю за Bloomberg TV Bulgaria в края на 2015 г. изпълнителният директор на БФБ–София Иван Такев предрече, че Сирма Груп Холдинг АД няма да е последната IT компания, която ще се реши да стъпи на борсата. „Ще видим и други технологични IPO-та на борсата през следващата година, (б. ред. - 2016 г.)“, отбеляза Такев  в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

Вижте интервю на изпълнителния директор Димитър Димитров по Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 7656   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
преди 4 години
Няма профилна снимка
100% не бяха единствените от България на MWC тази година :) какво ли друго е подвеждащо в тази статия...

https://www.mobileworldcongress.com/exhibition/our-exhibitors/?exhibitor_keyword=&exhibitor_country=108480
2
 
8
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Компанията им отчита печалба 740 хил за година.
Ако е реална тая печалба, не ми трябват пари от борсата.
Явно не е.
----
Апропо всеки камък хвърлен в блатото потъва след като разкряка жабите.

Още от Телекомуникации
Лекар: Няма доказана опасност за здравето заради 5G мрежата