Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

T-Mobile US отново обмисля сливане със Sprint

Предвижда се американската дъщерна компания на германския Deutsche Telekom да държи мажоритарен дял в новосформираното дружество

T-Mobile US отново обмисля сливане със Sprint

Снимка: Ройтерс

Американската дъщерна компания на германския Deutsche Telekom отново обмисля евентуално сливане с американския си конкурент Sprint, предава CNBC.

Планира се създаването на компания, в която T-Mobile US ще държи мажоритарен дял, предава американският канал, като се позовава на свои вътрешни източници. Според тях сделката може да се осъществи и чрез размяна на акции. Говорители на двете компании са отказали да коментират темата.

След появата на новината акциите на Deutsche Telekom скочиха във Франкфурт с 3,5 на сто. Книжата на Sprint се изстреляха с почти 7 на сто.

CNBC съобщи, че компанията майка на Sprint, японската SoftBank Group, и Deutsche Telekom водят редовни преговори, но са далече от конкретен резултат и не е ясно дали дискусиите ще доведат до успешен край. Предвижда се SoftBank да бъде основен миноритарен участник в сливането, а директорът на T-Mobile Джон Легере да действа като изпълнителен директор на новото дружество. Главният изпълнителен директор на SoftBank  Масайоши Син обаче е дал да се разбере, че иска също да има думата за това какво ще се случва в компанията.

Това няма да е първият опит за сливане на двете компании. Вътрешни източници заявиха в края на юни, че усилията за подобно сливане за момента са прекратени. T-Mobile US обяви през май, че сливането може да създаде значителни синергични ефекти. Компанията е третият по големина оператор на американския пазар, Sprint е номер четири. Досега обаче сливанията в конкурентната американска индустрия често не успяват да се осъществят заради опасения за създаване на картели.

През 2014 г. Deutsche Telekom бе пред сключване на споразумение за продажбата на дъщерната си компания T-Mobile US на Sprint, като според Bloomberg предложената цена би оценила T-Mobile US на повече от 32 млрд. долара. Една евентуална подобна продажба на T-Mobile би отвела Deutsche Telekom по стъпките на Vodafone Group, която продаде своя дял от 45% във Verizon Wireless за 130 млрд. долара през 2013 г. Разликата се крие в това, че Vodafone притежава активи в развиващи се пазари като Африка и Индия, докато Deutsche Telekom би останала напълно изложена на слабостите на европейските икономики.

гледано: 1488   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020