IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T-Mobile US подхранва спекулациите за сливане

Американското подразделение на Deutsche Telekom е твърде малко, за да отчита добри печалби

09:43 | 11.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният финансов директор на T-Mobile US подхрани спекулациите за сливане. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният финансов директор на T-Mobile US подхрани спекулациите за сливане. Снимка: Ройтерс

Американското дъщерно мобилно дружество на Deutsche Telekom допълнително подхранва спекулациите за възможно сливане с американския си конкурент Srint. „Само въпрос на време е T-Mobile US да вземе участие в консолидацията на индустрията в САЩ, незавсимо под каква форма“, заяви главният финансов директор Тим Бакстър в понеделник в рамките на една браншова конференция, предаде Ройтерс.

T-Mobile US е четвъртият по големина мобилен оператор в САЩ и по този начин - твърде малък, за да пожъне големи успехи. Следователно желаната цел на топ мениджърите все още е изход. Главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Тим Хьотгес заяви от своя страна през изминалата седмица в Бон, че той открито се противопоставя на консолидацията на  американския мобилен пазар.

Пазарът обаче е труден, тъй като Verizon и AT&T доминират. В допълнение скоро предстои голям търг за мобилен спектър, който може да струва много пари. Мениджърите на  T-Mobile US предпочитат сливане с третия оператор по големина Sprint, но антитръстовите органи в САЩ вече изразиха своите опасения.

Sprint и дъщерната на Deutsche Telekom компания T-Mobile US се аргументират, че при едно тяхно сливане двете водещи компании Verizon Wireless и AT&T Inc ще имат по-силен конкурент на американския пазар. Щатските органи обаче застъпват засега тезата, че наличието на четири национални оператори е важно, за да остане пазарът конкуретоспособен.

По принцип Министерството на правосъдието на САЩ преглежда сливанията най-общо за възможните неблагоприятни ефекти върху конкуренцията. Обикновено органът често се изказва срещу подобни сливания, какъвто е случаят сега със Sprint. Министерството обаче винаги полага големи усилия да не залитне твърде силно в една посока, преди сделката да е напълно прегледана.

Японската Softbank придоби Sprint през миналото лято. Мениджърър Масайоши Сон се счита за водещата сила зад опитите за сливане на Sprint и T-Mobile. Softbank и Deutsche Telekom, които държат заедно около две трети в T-Mobile US, вече водиха начални преговори за сделката.

Отдавна се спекулира за сделка между Sprint и T-Mobile US. През декември информиран източник заяви, че американският концерн подготвя оферта за дъщерното дружество на Deutsche Telekom. Преди две седмици пък се появи информация, че Sprint е получил най-малко две предложения от банки за това как компанията може да осъществи във финансово отношение поглъщането на по-малкия конкурент. Предложенията се основават на сделка в размер на 50 милиарда долара. От тази сума около 31 млрд. долара ще е за самата T-Mobile, а добавени ще са още около 20 милиарда долара за рефинансиране на дълг на T-Mobile.

Заедно Sprint и T-Mobile биха имали почти 53 млн. потребители на договор – това са най-печелившите клиенти. Но и в случай на сливане операторът ще е далеч зад Verizon Wireless с около 95 млн. клиенти и AT&T с около 72 млн. клиенти на договор.

Според информация на Ройтерс и американският доставчик на сателитна телевизия Dish визира едно евентуално поглъщане на оператора, който има борсова оценка от около 26 млрд. долара. Вероятно опасенията на антитръстовите органи на САЩ ще са по-малки при поглъщане от страна на Dish, тъй като дружеството не е активно на пазара на мобилни телефонни услуги. Експертите виждат по-големи евентуални проблеми при сливането на T-Mobile и Sprint, защото тяхната пазарна мощ ще нарасне.

Повече от технологичния сектор вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още