IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд въвежда биометрични проверки за регистрация на нови СИМ карти

Хората, които вече имат карти и не планират да се снабдят с нова, няма да бъдат обхванати от мярката

17:04 | 06.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Тайланд въвежда национални биометрични проверки за регистрация на СИМ карти от 15 декември, съобщи днес националният телекомуникационен регулатор, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Новите изисквания за сканиране на лица или пръстови отпечатъци ще важат за тайландски граждани и чужденци, регистриращи нови СИМ карти - както предплатени, така и с месечен план. 

Хората, които вече имат карти и не планират да се снабдят с нова, няма да бъдат обхванати от мярката. 

Регулаторът за първи път въведе системата през юни в размирните южни части на страната, където над 10 години действа сепаратистко движение. Проявите на насилие, което то предизвика, са отнели живота на над 6500 души от 2004 година. 

Биометричната регистрация в Южен Тайланд бе приета от съображения за националната сигурност, но в останалата част от страната цели да засили сигурността на мобилното банкиране, посочи представител на регулатора днес. 

"Тя няма за цел проследяване на потребителите, а засилване на сигурността, особено в случай на мобилни плащания", заяви Такорн Тантасит, генерален секретар на Националната комисия за радиотелевизионно излъчване и телекомуникации. 

Подобни биометрични системи вече се използват в Бангладеш, Пакистан и Саудитска Арабия. 

За да се регистрира нова СИМ карта, пръстовите отпечатъци на потребителите ще бъдат сравнявани с данните, съхранени в личните им карти, които са идентични с тези в централизираната система с данни на гражданите. 

Идентификационният процес като алтернатива може да включва лицево сканиране според наличното оборудване. 

Лицата на чужденците, купуващи СИМ карти в Тайланд, ще бъдат сканирани и сравнявани със снимките в паспортите им.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още