IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telecom Italia затяга по-силно коланите

Италианският концерн възнамерява да спести до 2018 г. 1,6 млрд. евро вместо досега планираните 600 млн. евро

10:53 | 14.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият италиански телекомуникационен оператор Telecom Italia увеличи почти тройно своята цел за намаляване на разходите до 1,6 млрд. евро (1,8 млрд. долара) до 2018 г. Всичко това се случва под натиска на главния изпълнителен директор Флавио Катанео, който има за цел да подобри рентабилността на бившия държавен оператор, пише Bloomberg.

Съкращенията ще включват 800 млн. евро оперативни разходи и 800 млн. евро капиталови разходи, обяви компанията. Предишната цел за съкращения беше за 600 млн. евро.

Печалбата преди данъци, такси, обезценяване и амортизация е спаднала с 16% до 1,71 млрд. евро, обяви компанията. Средната прогноза на анализаторите по данни на Bloomberg беше за 1,83 млрд. евро.

Приходите от продажбите са се свили с 12% до 4,4 млрд. евро, в сравнение с прогнозите за 4,53 млрд. евро.

Приходите от вътрешните потребители са нараснали с 2 на сто до 1,76 млрд. евро през тримесечието. Нетният дълг се е свил до 27,1 млрд. евро, което е със 139 млн. евро по-малко от сумата в края на декември.

Въпреки че компанията се бори с намаляващите сметки за телефони във вътрешния си пазар заради конкуренцията, Telecom Italia се сблъсква с още по-тежка битка в Бразилия. Нейното подразделение там - Tim Participacoes, се конкурира с Vivo на Telefonica - най-големият местен мобилен оператор. Това се случва на фона на най-голямата рецесия в Бразилия  най-малко от век насам. Тази седмица Tim обяви Стефано Де Анжделис за своя нов главен изпълнителен директор. Той сяда на поста, който досега заемаше Родриго Абреу.

Telecom Italia назначи Катанео за новия си главен изпълнителен директор през март, като се обърна към ветерана от медийната индустрия с надеждата, че той ще ѝ помогне да се върне към успеха. Неговият предшественик Марко Патуано беше свален от поста след сблъсък с най-големия акционер на компанията - Vivendi - френска компанията, контролирана от милиардера председател Винсент Болоре.

Акциите на Telecom Italia поскъпнаха с 1,1% до 0,85 евро в Милано в петък. Те са загубили 28% от стойността си през тази година, а пазарната капитализация на компанията достига 15,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още