IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica обмисля IPO на британското си звено O2

Очаква се листването да се осъществи в четвъртото тримесечие на 2017 г.

08:55 | 25.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанската телекомуникационна компания Telefonica обмисля първично публично предлагане на своето британско мобилно звено O2 в края на тази година, твърдят източници запознати с въпроса. Всичко това се случва в момент, в който Telefonica се опитва да открие начини да намали дълга си, пише Bloomberg.

Всъщност компанията възобнови дейността си по листването и през четвъртото тримесечие може да се насочи към продажбата на миноритарен дял. IPO-то зависи от пазарните условия, твърдят източниците, пожелали да останат анонимни. До момента не е взето финално решение и базираната в Мадрид компания майка може да отложи или да се откаже от идеята. Съществува и възможност да продаде целия холдинг на един купувач, твърдят източниците.

Говорителка на Telefonica е отказала да коментира въпроса.

Миналогодишното решение на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) доведе до сътресения на фондовите пазари и принуди Telefonica да отложи плановете за британското си звено. Това не беше и първият път, в който политически въпроси объркват плановете на компанията за O2. По-рано тази година регулаторите в ЕС блокираха плана ѝ да продаде въпросния бизнес за 10,25 млрд. паунда (13,1 млрд. долара) на Three на CK Hutchinson Holdings.

Целта на Telefonica за 2017 г. е да намали дълга си с около 49 млрд. евро (53 млрд. долара). По-рано през тази година компанията продаде около 40% от своето инфраструктурно подразделение Telxius на KKR & Co. за 1,28 млрд. евро, след като през миналата година отложи плановете за IPO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още