IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica обмисля IPO на мексиканското си подразделение

Според главния финансов директор на фирмата този бизнес може да се окаже привлекателен за инвеститорите

16:12 | 12.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Испанският телеком Telefonica SA обмисля първично публично предлагане (IPO) на своето мексиканско подразделение. Този ход може да позволи на компанията да набере средства за бизнеса си, като същевременно запази контрола, пише Bloomberg.

„Това е бизнес, който може да се окаже привлекателен за IPO”, заяви главният финансов директор на фирмата Анджел Вила в сряда по време на конференция на Morgan Stanley в Барселона.

„Това е една много добра възможност. След толкова дълго присъствие в страната и след като вече генерира печалба, би било странно да продадем окончателно подразделението“, посочва още Вила.

Telefonica се стреми да укрепи своето присъствие в Мексико, за да се изравни с America Movil SAB. Тя се опита да купи конкурента си Grupo Iusacell SA, който в крайна сметка беше придобит от AT&T тази година.

Наскоро Telefonica обяви, че мексиканското ѝ подразделение е сред най-добре представящите се нейни бизнеси по определени показатели. Същевременно фирмата продължава да се стреми към експанзия на услугите си, увеличаване на своя пазарен дял и подобряване на мрежите си.

Едно първично публично предлагане може да се окаже добра възможност за британския бизнес на Telefonica – О2, ако испанският оператор не успее да завърши сделката за продажбата на подразделението на Hutchinson Whampoa, заяви Вила.

Сделката за O2 беше обявена тази година, но чака одобрение от регулаторите. Въпреки че Telefonica е убедена, че тя ще бъде завършена през второто тримесечие на 2016 г., тя има и други опции пред себе си, ако е необходимо, коментира Вила.

"Знаем, че има трети страни, които се интересуват от активите“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още