IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica се разделя с чешкото си дъщерно дружество за 2,46 млрд. евро

Испанският телеком продължава опитите да намали дългове си до под 47 млрд. евро до края на годината

12:07 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Telefonica се разделя с чешкото си дъщерно дружество за 2,46 млрд. евро

Telefonica постигна споразумение за продажбата на голяма част от дела си в чешкото дъщерно дружество на инвестиционната група PPF за 2,47 млрд. евро, съобщава MarketWatch. Очакванията са сделката да спомогне на испанскaта телекомуникационна компания да понижи дългове си и да се пренасочи към ключови пазари, като Германия и Бразилия.

От испанското дружество обявиха, че PPF ще плати 2,06 млрд. евро за 65,9% от Telefonica Czech Republic, след като сделката бъде одобрена от регулаторите. Инвестиционната компания ще заплати и допълнителни 404 млн. евро през следващите четири години. През този период Telefonica ще запази дял от 4,9% в дъщерното си дружество.

Споразумението идва след месеци на спекулации. През юни Telefonica се раздели с дела си в ирландски оператор в сделка на стойност 850 млн. евро. Тогава от ръководството на компанията обявиха, че основен приоритет остава орязването на задълженията до под 47 млрд. евро до края на тази година. През юли дълговете достигаха 48,6 млрд. евро.

Според изчисленията на Telefonica продажбата на чешкото звено ще намали дълга на испанската компания с около 2,69 млрд. евро.

Продажбата идва и на фона на продължаващите опитите на европейските регулаторни органи да понижат цените за телекомуникационните услуги в рамките на Европейския съюз. Един от предприетите ходове бе рязкото намаляване на таксите за роуминг в целия 28-членен блок, в опит да се увеличи конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още