IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telefonica търси нови начини за осъществяване на сделката за E-Plus

Испанският концерн прекрати преговорите с виртуалния оператор 1&1 за споделяне на общи капацитети

11:46 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Telefonica търси нови начини за осъществяване на сделката за E-Plus

След провала на преговорите с един от най-големите виртуални оператори на Германия - 1&1, сега испанската телекомуникационна компания Telefonica залага на сделка с три по-малки конкурента, предава Bloomberg News.

Базираният в Мадрид концерн преговаря с трите малки виртуални оператори Freenet AG, Drillisch AG и Unitymedia KabelBW, собственост на американския фонд Liberty Global Plc, за да получи разрешение от Европейската комисия за оценяваната на 12 млрд. долара сделка, с която холандската KPN ще продаде германското си подразделение E-Plus на Telefonica Deutschland.

Преговорите с United Internet – собственик на виртуалния оператор 1&1, са прекъснати, предава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници. Виртуалните оператори купуват капацитет на едро от класическите мобилни оператори и го препродават, използвайки при това свой оригинален и иновативен бизнес модел. До преговори се стигна, след като антимонополните власти се опасяват, че сделката ще доведе до повишаване на цените на услугите в Германия. Операторът на 1&1 е искал да получи гаранция от Telefonica за достъп до по-бърза интернет свързаност.

Сега Telefonica иска да отговори на загрижеността на европейските власти, като сподели до 7% от своя съществуващ мрежов капацитет с Freenet, Drillisch и Unitymedia KabelBW. Говорител на ЕК отказва коментар пред Bloomberg. Представители на Telefonica и United Internet също не са открити за коментар.

Базираната в Мадрид Telefonica планира да слее дъщерната си компания Telefonica Deutschland (с марката O2) с E-Plus. Сделката срещна отпор от ЕС, според който по-малкият брой оператори в страната ще навреди на конкурентоспособността и ще повиши цените. Единствените конкуренти в такъв случай ще останат Deutsche Telekom и Vodafone.

За 18-и юни ЕС е насрочил гласуване на Съвета на националните надзорни органи за сделката. Решението би могло да бъде оповестено през следващата седмица, съобщават двама източника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още