Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Телекомът SoftBank отчете 15% ръст на оперативната печалба

Мобилният бизнес успя да подкрепи резултатите на японския гигант

Телекомът SoftBank отчете 15% ръст на оперативната печалба

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японският телекомуникационен играч SoftBank отчете 15% ръст на оперативната печалба за третото си фискално тримесечие, с което надмина прогнозите. Успехът се дължи на мобилния бизнес на компанията, предава Ройтерс.

Освен това SoftBank повиши прогнозата за годишната си печалба и очаква 900 млрд. йени (8,19 млрд. долара) спрямо 890 млрд. йени предишни очаквания.

Оперативната печалба за тримесечието между октомври и декември достигна 243 млрд. йени спрямо 211 млрд. йени година по-рано. За сравнение средната прогноза на трима анализатори, анкетирани от Refinitiv, беше за 240 млрд. йени.

Третият по големина японски телеком обеща да раздаде 85% от нетната си печалба под формата на дивиденти, с което предлага стабилен паричен поток към технологичния конгломерат SoftBank Group, който държи дял от 67%.

Освен 26-процентния дял в китайската Alibaba, телекомът продължава да помага за увеличаването на пазарния дял на компанията майка, която за тримесечието до септември отчете първата си тримесечна загуба от 14 години, тъй като част от технологичните ѝ инвестиции разочароваха.

Още по темата

Основателят Масайоши Сон си създаде състояние като разби японския телекомуникационен пазар, но репутацията му пострада от представянето на Vision Fund.

Конкурентите на SoftBank – NTT Docomo и KDDI, миналата седмица отчетоха съответно 15% и 11% спад на оперативната печалба. Стабилните резултати на SoftBank контрастират на представянето на компаниите, в които Сон инвестира значителни суми в чужбина. Sprint например отчете спад на броя абонати миналата седмица.

Междувременно стана ясно, че хедж фондът Elliott Management е увеличил дела си в компанията майка SoftBank Group и той вече е на стойност 2,5 млрд. долара. Фондът настоява за обратно изкупуване на акции за 20 млрд. долара и промени в управлението на конгломерата, твърдят източници, запознати с въпроса.

Американският фонд на стойност 38 млрд. долара иска SoftBank да намали разликата между стойността на акциите си и тази на частите от портфолиото ѝ, където попада делът в Sprint.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Ръстът на приходите на Huawei се забавя под натиска на САЩ