IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теленор България изпрати 2015 г. с лек ръст на приходи и печалба

Компанията майка Telenor ASA обаче разочарова с резултатите и прогнозата си, а акцията пое надолу

10:56 | 10.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Миналата година очевидно е била положителна за телекома Теленор България, който отчита ръст на приходите си и на печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) за 2015 г. 

За четвъртото тримесечие компанията отчита ръст от 1,19 на сто на приходите от 168 млн. лв. до 170 млн. лв. EBITDA се покачва с 6,89 на сто от 58 млн. лв. до 62 млн. лв.

За цялата година също се отчита повишение и по двата показателя. Годишните приходи растат от 638 млн. лв. до 642 млн. лв., а печалбата за годината скача от 244 млн. лв. до 248 млн. лв. Същевременно нараства и ключов за сектора показател – средният приход от потребител расте от 11,2 лева до 11,5 лева. 

„Въпреки че 2015 г. беше изпълнена с предизвикателства, тя бе и много успешна за Теленор България. Успешно приключихме подмяната и модернизацията на нашата мрежа и бяхме първите, които предложиха технология от „четвърто поколение“ (4G) в национален мащаб. Тези постижения в технологичен план, подобрените ни търговски предложения и грижа за клиента, както и ефективното управление на разходите ни помогнаха да постигнем ръст на приходите, печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) и средния приход от потребител (ARPU), и изведоха Теленор до лидерската позиция на българския пазар по приходи от мобилна дейност и рентабилност”, коментира главният изпълнителен директор на Теленор България Стайн-Ерик Велан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
"средния приход от потребител (ARPU), и изведоха Теленор до лидерската позиция на българския пазар по приходи от мобилна дейност и рентабилност"Преведено на български одраха кожите на съществуващите си потребители - Тази стратегия ще им се отплати подобаващо тази година когато изтичат договорите на много от тях - договорът на моята корпоративна група изтича лятото и ще останат много доволни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още