Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Telenor България отчита ръст на приходите и печалбата си за второто тримесечие

Въпреки че компанията продължава да губи абонати, средният приход от един абонат нараства с 10% до 14,9 лв. на месец

Telenor България отчита ръст на приходите и печалбата си за второто тримесечие

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Малко преди приключването на сделката си за придобиване от страна на PPF, инвестиционния фонд на Петр Келнер Telenor България се похвали с пореден ръст на приходите, печалбата и средния приход от потребител.

Приходите на компанията възлизат на общо 175 млн. лева за второто тримесечие на тази година, което представлява ръст от 7,5 на сто спрямо същия период на 2017 г. Печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) за периода също нараства - до 68 млн. лв. спрямо 63 млн. лева преди година, което представлява годишен ръст от 7,9%, става ясно от  междинния финансов отчет на компанията майка Telenor Group.

Още по темата

Вероятно това ще са последните финансови данни за дейността на норвежкия концерн в четирите страни от Централна и Източна Европа - България, Унгария, Сърбия и Черна гора, след като Telenor продаде бизнеса си в България, Унгария, Сърбия и Черна гора на чешката PPF Group за 2,8 млрд. евро. От норвежката компания заявиха преди време, че се очаква сделката да бъде приключена през третото тримесечие на тази година.

Най-високите постъпления в България Telenor генерира от абонаментни такси и трафик – около 123 млн. лв. за периода април – юни 2018 г., което е ръст с 3,4% на годишна база. Приходите от взаимна свързаност са скочили с цели 15,4% до 15 млн. лв. за второто тримесечие (13 млн. лева година по-рано).

За първите шест месеца EBITDA е нараснала с 6,5 на сто до 343 млн. лв. В същото време инвестициите за тези шест месеца са с 9,8% повече – над 72 млн. лева, като в тази сума не фигурират плащания на такси за лицензи и спектрални честоти. Те са били платени през второто тримесечие на 2016 г. 

Въпреки че компанията продължава да губи абонати и техният брой е спаднал до 3,11 млн. в края на юни при около 3,23 млн. в края на юни 2017 г., средният приход от един абонат (APRU) нараства до 14,9 лв. на месец за второто тримесечие на 2018 г., или с над 10% повече от същия период на 2017 г.

„До средата на 2018 г. Telenor продължава да привлича потребители и да се справя много добре“, коментират резултатите от Telenor. „През второто тримесечие бяха постигнати много добра работа на телекомите в Скандинавия, особено на мобилния пазар в Норвегия. В Малайзия постигнахме ръст на приходите за второ поредно тримесечие, резултат от усилията ни за преориентиране“, допълват в доклада, визирайки и предстоящото спиране на дейността в Централна и Източна Европа, както и в Индия.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Печалбата на А1 България расте с 9,3% през второто тримесечие