IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Теленор България“ отделя инфраструктурата си в нова компания

Новото дружество CETIN България ще се ръководи от доскорошния главен технологичен директор на телекома Владимир Радойчич

10:02 | 02.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: CETIN</p>

Снимка: CETIN

„Теленор България“ предприема едно от най-сериозните преструктурирания в историята на дружеството, като разделя бизнеса си в България на две - мобилни активи и инфраструктура. Първата част остава в едноименното дружество и ще продължи да се ръководи от главния изпълнителен директор Джейсън Кинг, а втората част ще премине в CETIN Bulgaria, чийто главен изпълнителен директор ще бъде доскорошният главен технологичен директор на телекома Владимир Радойчич.

Промяната е факт от 1 юли, а на практика клиентите на оператора в страната няма да усетят никаква разлика, те остават клиенти на „Теленор“.

Двете компании ще имат различни приоритети и различни бизнес модели и фокус на управление. "Теленор България" ще се съсредоточи  повече върху нуждите на своите клиенти и търговските предложения към тях, докато CETIN ще се фокусира върху подобряването и внедряването на телекомуникационна и IT инфраструктура и тяхната експлоатация и поддръжка.

Самият ход не е напълно неочакван, като се има предвид структурата на телеком бизнеса на собственика – PPF Group, която се контролира от чешкия предприемач Петр Келнер.

Концернът на чешкия бизнесмен притежава значителни далекосъобщителни активи в Централна и Източна Европа, включително 81,1% от O2 в Чехия и нейното звено O2 в Словакия и 100% от чешкия доставчик на инфраструктура Česká telekomunikační infrastruktura a.s. (CETIN). Промяната в България (но също и в Сърбия и Унгария) е логична, като се има предвид бизнесът на компанията в страните, където той е представен през по-ранните години – именно в Чехия и Словакия. PPF Group придоби активите на „Теленор“ през 2018 г. за 2,8 млрд. евро в най-голямата сделка в телеком сектора в региона от 2011 г.

CETIN България ще оперира мрежата за данни и комуникации в България, с обхват, който включва цялата страна. Компанията ще управлява клетъчна мрежа, както и ще предоставя други услуги, насочени основно към мобилни оператори и други организации, които предлагат услуги на крайни потребители. Инфраструктурата ще изгражда системи, които позволяват пренос на гласови услуги и данни от мобилни и фиксирани мрежи към центрове за свързване, където тези услуги ще прехвърлят към мрежи на други оператори, включително международни.

Разбира се, първият основен клиент ще бъде самата „Теленор България“, а от PPF твърдят, че навлизането на 5G технологията не е основният двигател за промяната. Лицензите ще се държат от оператора, в него остават радио честотите и IT инфраструктурата, докато CETIN България, за която ще работят около 200 служители, ще управлява мрежата. Промяната ще направи бизнеса по-структуриран, по-фокусиран и по-лесно управляем и гъвкав, твърдят от мениджмънта.

В структурата на CETIN България ще влязат и клетъчната мрежа (2G, 3G и 4G, а в бъдеще и 5G), чрез външни базови станции и микро базови станции (общо 3154 станции). CETIN България ще предоставя международни услуги както на български оператори, така и на чуждестранни и многонационални оператори. Тя вижда като свой най-голям конкурент засега НУРТС, 100% собственост на БТК ЕАД. Компанията притежава мрежа от над 500 обекта за колокация, радио и телевизионно излъчване в цялата страна.

Предисторията

Припомняме, че на 1 август 2020 г. PPF Group приключи придобиването на телекомуникационните активи на Telenor Group в ЦИЕ – по-специално в Унгария, България, Черна Гора и Сърбия.

В края на октомври миналата година PPF Group сключи сделка за закупуването на доминиращия телевизионен оператор в своята страна и четири други бивши комунистически държави в Европа, разширявайки своя отпечатък в информационната и комуникационната индустрия в региона.

Инвестиционната компания на Келнер, PPF Group NV, подписа сделка за придобиване на Central European Media Enterprises Ltd. в трансакция на стойност 2,1 млрд. долара, включително плащане на 1,1 милиарда долара на мажоритарния ѝ собственик AT&T Inc. Въпреки това обаче сделката все още не е финализирана заради регулаторни разследвания. Очакваше се обаче тя да бъде завършена именно в средата на годината.

Кой е Петр Келнер?

Роден в Чехословакия през 1964 г., Келнер учи икономика и продава фотокопиращи машини Ricoh малко след падането на Комунистическата партия през 1989 г. Животът му се е променил, когато новокапиталистическата държава започнала да продава активи по уникална схема: раздавала ваучери на обществото, заменяеми за акции в компании. За да се възползват, Келнер и неговите партньори през 1991 г. създават това, което по-късно се превръща в PPF Group, в което той сега контролира около 99%.

Използвайки ваучери и заем, PPF започна да натрупва активи и изгради 20% дял в Ceska Pojistovna, най-големият застраховател в страната, който впоследствие прави печеливш - и основата на богатството му. Той печели много през 2013 г., като продаде застрахователните активи на италианския Generali при сделка за 3,3 милиарда долара.

Операциите на PPF обхващат финанси, телекомуникации, биотехнологии, недвижими имоти и инженеринг. Home Credit Group е един от най-големите потребителски кредитори в Централна и Източна Европа и се разшири в Китай, Виетнам, Индия, Индонезия, Филипините и Казахстан.

Келнер, чието състояние Bloomberg оценява на 12,8 млрд. долара, рядко се появява на публично място. В интервю преди 17 години той нарисува света след комунизма като „определена възможност, която може би никога няма да се повтори“. Келнер каза пред пражкия вестник Mlada Fronta Dnes: „Успях да намеря способни хора, да преценя рисковете и да направя краткосрочни жертви за дългосрочни проекти“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още